RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nederland over 100 jaar: minder vee en windmolens, meer bos en groen

Minder vee, meer boos in toekomstvisie 2120 Beeld © ANP / beeldbewerking RTL Nieuws

'Nee, het is niet onrealistisch en futuristisch', bezweren de Wageningse wetenschappers die het Nederland van 2120 schetsen. Om klimaatneutraal te worden hebben ze bedacht hoe Nederland er over een eeuw uit moet gaan zien. RTL Nieuws zet de belangrijkste 7 veranderingen op een rij.

1. Minder vee, minder landbouwgrond

Een gevoelig punt voor boeren: we zullen in 2120 minder vee gaan houden. Wetenschappers van de WUR gaan uit van tweederde minder koeien, varkens, geiten en kippen. "Maar de landbouw blijft ontzettend belangrijk in Nederland, de voedselvoorziening blijft een groot onderdeel", zegt projectleider Tim van Hattum van de WUR.

De wetenschappers verwachten dat de helft van de landbouwgrond over een eeuw is verdwenen.

2. Meer voedselproductie op zee

De landbouw mag dan wel inkrimpen, de voedselproductie doet dat niet. Want wetenschappers verwachten veel van het voedsel dat we op zee kunnen gaan produceren. "Dat gebeurt al wel in Zeeland, maar we gaan er van uit dat er in de toekomst ook veel voedsel op de Noordzee wordt geteeld. Dat is nu nog lastig: de omstandigheden van de Noordzee zijn ruwer dan in Zeeland", zegt marine ecoloog Martin Baptist.

Met name krabben, oesters en zeewier worden volgens de wetenschappers over 100 jaar grootschalig gekweekt in de Noordzee. 

3. Meer bossen

Een blokje om in het bos: grote kans dat je over 100 jaar minder ver hoeft te reizen voor een bos in de buurt. De natuur komt namelijk echt naar je toe, verwachten wetenschappers. "Er komt een bos ter grootte van Friesland bij, vooral in het oosten en zuiden van het land. Daar is gewoon plek om de bossen neer te zetten", zegt Tim van Hattum van de WUR. 

Meer bos is vooral bedoeld om CO2 op te vangen. Het beoogde aandeel bos over een eeuw is twee keer zoveel als wat er nu in Nederland aan bos staat. 

4. Geen beton, maar houten gebouwen

Beton is anno 2120 niet meer de meest gebruikte grondstof voor de bouw. "We gaan veel meer met hout bouwen", voorspelt Van Hattum. "Bouwen met beton brengt veel CO2 in de atmosfeer. Als je het met hout gaat doen, heeft de boom waarvan het hout afkomstig is al veel CO2 opgenomen. Het is heel prettig om in te wonen en ook een duurzame ontwikkeling." 

Brandveiligheid van houten gebouwen zou in de toekomst ook geen probleem meer moeten opleveren, denken de wetenschappers. 

Eerste
Lees ook:
Eerste zeewier geoogst in de Noordzee

5. Steeds meer windmolens 

De komende decennia plaatsen we naar verwachting nog veel windmolens op zee, maar wetenschappers denken dat deze over een eeuw overbodig zijn. "We krijgen waarschijnlijk andere technologie. Dan kun je denken aan waterstofhubs: dat zijn voormalige boorplatforms waar je elektriciteit kunt omzetten in waterstof en die ook kunt opslaan", zegt Martin Baptist van de WUR. 

De palen van de windmolens op zee kunnen blijven staan. Baptist: "Je zou een kabel kunnen spannen tussen de palen om ze te gebruiken voor het voedsel dat je er gaat kweken."

6. Groen op de daken

De daken van gebouwen in Nederland fungeren nu vooral als dak: het houdt ons huis droog en in uiterlijk doet het er weinig toe. Maar daar komt verandering in, denkt wetenschapper Tim van Hattum. "Op daken gaan we planten laten groeien. Er komen moestuintjes: je moet denken aan stadslandbouw op daken. Zo krijgen ze echt een functie."

Die ontwikkeling is nu al zichtbaar bij bushaltes in bijvoorbeeld Utrecht, waar het dakje is bezaaid met kleine plantjes en bloemen. 

7. Meer steden in het oosten van het land

De Randstad krijgt er concurrentie bij. Een zeespiegelstijging van 1,5 meter in 2120 zal de inwoners nog voldoende beschermen, maar met een bevolking van 20 miljoen mensen moeten er steden bij komen. "En die komen vooral in het oosten van Nederland: Gelderland en Oost-Brabant", verwacht Van Hattum. Qua grootte moet je denken aan een stad als Assen of Emmen.

De wetenschappers benadrukken dat hun voorspellingen zeker geen opgelegd plan is, maar een realistische verwachting van de toekomst.