Direct naar artikelinhoud
Energie

Biomassa blijkt schadelijker dan gas en kolen

Biomassa blijkt schadelijker dan gas en kolen

Biomassacentrales stoten meer stikstof, fijnstof en koolstof uit dan een kolencentrale, berekent adviesbureau DNV GL. Het stoken van hout geldt als groene energieoplossing in het Klimaatakkoord, maar dat is nu onderuitgehaald. 

Voor elk van de schadelijke stoffen is de uitstoot 20 procent groter, blijkt uit het onderzoek in opdracht van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. In vergelijking met een aardgasgestookte centrale is de uitstoot van stikstof en koolstof voor biomassa zelfs twee keer zo hoog. De verklaring, schrijven de onderzoekers, is dat hout en houtblokjes (pellets) een inefficiënte brandstof zijn. Biomassacentrales moeten dus meer hout verbranden om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Kolencentrales vullen met houtpellets, wat in Nederland steeds meer gebeurt, levert om die reden alsnog 5 procent meer uitstoot op.

Klimaatkiller

Wetenschappers spreken zich al langer uit over de schadelijke effecten van biomassa. Ze concludeerden vorig jaar al in Trouw dat biomassa een ‘klimaatkiller’ is, vuiler dan steenkool. Op papier geldt biomassa namelijk nog als klimaatneutraal: de bomen en planten die verbrand worden, kunnen weer teruggroeien en koolstof afvangen. Eerder dit jaar luidde de Europese koepel van wetenschappers opnieuw de noodklok. Bomen hebben honderd jaar nodig voor ze met hun groei de uitgestoten CO² kunnen compenseren – veel trager dan hout wordt opgestookt. Het verbranden van dood resthout is sneller te compenseren, maar ook hier gaat vijf tot dertig jaar overheen.

De feiten komen boven water, ditmaal voor het eerst in opdracht van de overheid. Dat geeft ook problemen. Biomassa is de groene motor van het huidige Klimaatakkoord. Nederland telt momenteel een stuk of veertig biomassacentrales, maar dit moeten er honderden worden als het aan het kabinet ligt. De overheid heeft er de komende acht jaar 3,5 miljard euro subsidie aan energiebedrijven voor opzijgezet. Zonder ‘schone’ biomassa raken de klimaatdoelen, in elk geval op papier, verder buiten bereik.

Al langer twijfels

“Biomassa is het ontsnappingsluik van het klimaatplan, een schijnoplossing waar veel subsidie naartoe gaat”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. Hij leidde het verzet van milieuorganisaties tegen het Klimaatakkoord en verliet voortijdig de onderhandelingstafel. Hij zegt het schrijnend te vinden dat de steun voor biomassa zo is gegroeid, terwijl er destijds al twijfels over waren.

Lees ook:

Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool

Energiebedrijf RWE stopt vanaf komende maand grote ladingen biomassa in zijn Brabantse kolencentrale. Maar pas op, waarschuwen deskundigen: hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenkool. Klimaatwinst laat decennia op zich wachten.

Verzet groeit tegen houtverbranding in biomassacentrales

Biomassa stoken is in opkomst, actiegroepen verzetten zich. Een juridische strijd met Vattenfall is al zeker.