Direct naar artikelinhoud
reportageOudjaarsnacht in Den Haag

Vooral de brandweer heeft handen vol aan turbulente Haagse nieuwjaarsnacht

Bewoners in de Linaeussstraat in het Laakkwartier bouwen een feestje.Beeld Arie Kievit

Grote, georganiseerde rellen zijn uitgebleven tijdens de Haagse nieuwjaarsnacht. Rustig was het allesbehalve: de politie verrichtte 44 aanhoudingen en de brandweer moest maar liefst 608 keer uitrukken. 

In de Linaeusstraat, hartje Laakkwartier, staan een stuk of tien buren rond een olievat waar houten pallets in branden. Het jaar 2020 is twee uur oud, de muziek staat niet al te hard, er wordt gekeuveld met twee agenten die in een busje passeren.

‘Gezellig, hè? Midden in het Laakkwartier!’ zegt een van de bewoners opgewekt. ‘De politie heeft ons gevraagd het vuur niet al te groot te maken, want dat trekt volk aan en dan heb je het niet meer in de hand. Daar zitten wij natuurlijk ook niet op te wachten. Ik weet niet wat ze intussen allemaal uithalen in Duindorp en Scheveningen, maar hier is het rustig. Zo kan het dus ook.’

Laakkwartier in Den Haag. De ME sluit de Damasstraat af zodat de brandweer er veilig kan blussen.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Blokkade ME

Die opmerking lijkt de goden verzoeken: nog geen tien minuten later en amper honderd meter verderop grendelen zestien ME’ers in linie de Damasstraat af. Alleen zo kan de brandweer veilig een brandje blussen in het plantsoen.

‘Doe maar stoer, kankerhoer!’, roept een dronken man die pissig is dat hij niet naar huis kan. ‘Kankerlijers!’ Een vriend weet hem te kalmeren: ‘Gewoon even wachten, joh, je kan er zo weer door.’

Nog eens acht agenten op moutainbikes komen aansnellen, een stuk of tien politiebusjes rijden gejaagd op en neer over de dwarsstraat. ‘Zet maar een stap naar achteren, anders krijg je klappen’, waarschuwt een bewoner in het trapportaal van zijn portiek. Als hij een blauw ME-busje ziet aankomen, sprint hij de trap op. ‘Ik heb vandaag geen zin in gedoe’, legt hij even later uit. ‘Ik ben vroeger vaak genoeg in zo’n busje getrokken en dan zat ik vijf weken vast.’ Was hij zo’n relschopper dan? Hij grinnikt. ‘Ach, het moest wel leuk blijven. Zo’n agent moet na afloop ook weer terug naar zijn gezinnetje kunnen, toch?’

Het stoort hem dat de politie met zoveel machtsvertoon voor zijn deur staat. ‘Ze vegen de wijk schoon en laten de brandweer alle vuurtjes in de straten blussen. Dat hadden ze toch best een uurtje later kunnen doen?’

Als de brand is geblust en de politiemacht vertrokken, blijkt het toch net even anders te liggen. ‘Er stond hier de hele avond een vuurton te branden op het plantsoen, best gezellig’, zegt een oudere man bij het muurtje van zijn voortuin. ‘Maar toen trokken ze ook de glijbaan van het speeltuintje erbij en gooiden ze d’r autobanden op. Er hing hier van die vieze, zwarte stinkrook.’

‘Kijk nou hoe het eruitziet’, wijst zijn vrouw, al in badjas. ‘Nou ja, ze moeten er zelf tegenaan kijken. En maar zeuren dat er niks voor kinderen in de wijk te doen is.’

Honderden meldingen

Is de jaarwisseling in Den Haag uit de hand gelopen, nu de traditionele vreugdevuren zijn verboden op het strand van Scheveningen en Duindorp, en in Escamp en het Laakkwartier? Of valt het mee? Grote, georganiseerde rellen zijn in elk geval uitgebleven. Maar de alarmcentrale wordt de hele avond en nacht overspoeld door meldingen van brandende containers huisvuil, door vuurwerk ontplofte scooters en verkoolde auto’s. De ME verricht charges, vaak om de brandweer te helpen. Er worden 44 aanhoudingen verricht.

Duindorp na de jaarwisseling.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Duindorp even afgesloten

Het is in meer wijken onrustig, maar de meeste ogen zijn gericht op Duindorp. De wijk wordt voor middernacht enige tijd hermetisch afgesloten, volgens de politie om te voorkomen dat relschoppers uit andere wijken kunnen binnenkomen. In de avond zijn twee fotografen van de nieuwssite Regio 15 en het AD bekogeld met zwaar vuurwerk. 

Volgens bronnen van het AD is de voorzitter van de stichting Vreugdevuur Duindorp op 30 december aangehouden wegens opruiing en aanzetten tot vernielingen. Bij huiszoekingen na deze arrestaties, in en rond zeven woningen, vond de politie 370 kilo illegaal vuurwerk, diverse wapens, geld en gebruikershoeveelheden harddrugs.

Omgeknakte lantanaarnpaal in Duindorp.Beeld Arie Kievit

Op het Tesselseplein, hartje Duindorp waar al vanaf het begin van de oudjaarsdag feest wordt vierd, is het tegen enen weer betrekkelijk rustig. De politie heeft zich inmiddels weer teruggetrokken. Buurtbewoners, in zwarte sweaters van de vreugdevuren, verzamelen zich bij vuurtjes op de straathoeken. 

Bij een tweede rondje door Duindorp, rond half 4 ’s nachts, blijkt dat in een deel van de Pluvierstraat alle lantaarnpalen omgeknakt als luciferhoutjes over de straat liggen. Her en der in de portieken staan bewoners nog gezellig te keuvelen. In Scheveningen, waar inmiddels de meeste straten weer stil zijn, staat een wrak in de Korbootstraat. De auto is de nieuwjaarsnacht tot drie keer toe in de fik gestoken.

Een uitgebrande auto in de Korbootstraat in Scheveningen.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Burgemeester Remkes: trots op inwoners en hulpverleners

De (hulp)diensten in Den Haag hebben een drukke nieuwjaarsnacht gehad, maar zonder ernstige incidenten, zo concludeerde waarnemend burgemeester Johan Remkes woensdagmiddag. De politie kreeg 178 meldingen en verrichtte 44 aanhoudingen. 

De meldingen gingen vooral over het vervaardigen of voorhanden hebben van vuurwerk, eenvoudige of zware mishandeling en vernieling of vandalisme. De brandweer is in Den Haag 608 keer uitgerukt. Voor de brandweer is het daarmee een zeer drukke jaarwisseling geweest. Er zijn in Den Haag 33 autobranden geweest, vijf meer dan vorig jaar. 

Remkes: ‘Ik ben trots op de inwoners van Den Haag, maar zeker ook op alle professionals en vrijwilligers die de afgelopen weken zo hard hebben gewerkt. Door goede samenwerking is meer mogelijk dan je vooraf denkt.’

Toch wilde Remkes de ogen niet sluiten voor het beslag dat de nieuwjaarsnacht legt op de capaciteit van politie, brandweer en schoonmaakdiensten, die noemde hij ‘ongekend’. ‘Dat daarbij in een aantal gevallen sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media is onacceptabel.’

Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli. Voor zijn vertrek wil hij duidelijkheid hebben over de afspraken rondom de vreugdevuren tijdens de volgende jaarwisseling.

Dit schreven we eind 2019 over de Haagse Nieuwjaarsnacht

De politie in de regio Den Haag maakt zich op voor een jaarwisseling zonder vreugdevuren. ‘We proberen te voorkomen dat de politie de attractie wordt. Hoe meer de politie in een wijk stopt, hoe meer het zich op de politie richt. Dan word je een doelwit’, zo voorzag algemeen commandant Hanneke Knigge.

Van ‘kerstbomen rauzen’ tot gigantische vreugdevuren op het strand: Den Haag probeert de oudejaarstraditie al jaren te beteugelen. ‘Oude tijden herleven, omdat vergunningen niet worden gegeven.’ 

Johan Remkes is waarnemend burgemeester van een stad in verwarring, waarin hij orde op zaken moet zien te stellen.Met het verbieden van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp oogst hij zowel kritiek als complimenten.

Een 51-jarige Hagenaar is 30 december opgepakt in verband met de mishandeling van twee fotografen van Nieuwssite Regio15. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

De politie in Den Haag heeft 30 december een 38-jarige Hagenaar aangehouden die begin december een stuk zwaar illegaal vuurwerk zou hebben gegooid naar een politiebus. Vijf andere mannen werden opgepakt op verdenking van het organiseren van rellen.