RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Oud en nieuw in het buitenland: geen oliebol, maar varkenspoot

Beeld © ANP

Wij Nederlanders luiden het nieuwe jaar in met oliebollen, champagne en (heel veel) vuurwerk. In Italië eten ze een varkenspoot. Ieder land heeft zo zijn tradities, we zetten er een paar voor je op een rij.

Frankrijk

"Oud en nieuw is nog steeds even saai", vertelt correspondent Stefan de Vries.  "De meeste Fransen hebben er een broertje dood aan. Het feestje blijft vaak beperkt tot een etentje met vrienden of familie."

Wie om twaalf uur bij de Eiffeltoren staat, zal worden teleurgesteld. Voor een vuurwerkshow moet je in de zomer komen, tijdens de nationale feestdag op 14 juli. "Vuurwerk is verboden. Dit jaar is er wel een video -en lichtspektakel bij de Arc de Triomphe dat afgesloten wordt met een kort siervuurwerk."

En champagne? "Tja, dat drinken we hier natuurlijk het hele jaar. Een paar jaar geleden organiseerde ik een diner bij mij op oudejaarsavond. Iedereen had champagne meegenomen, ik denk dat er wel twintig flessen waren. En zoals het hoort, drink je die bubbels al bij de borrel. Tot schrik van een Nederlands meisje dat ook te gast was: 'Hé, maar wat doen jullie?! Het is nog lang geen twaalf uur!'. Ze begreep er niets van."

Vuurwerkschade
Lees ook:
Vuurwerkschade opgelopen? Dit dekt je verzekering (en dit niet)

Japan

In Japan kun je het hele jaar door zo'n beetje overal vuurwerk kopen, maar iedereen zorgt ervoor dat ze anderen er geen overlast mee bezorgen. En opvallend: tijdens oud en nieuw wordt vuurwerk juist niet afgeschoten. 

Vuurwerk staat in Japan symbool voor de zomer. De hele zomer door worden overal enorm grote vuurwerkshows georganiseerd door de gemeentes en allerlei organisaties. Vakantiegangers steken het af op het strand. Knalvuurwerk hoort daar niet bij. 

Groot-Brittannië

Voor Britten verloopt het nieuwjaarsfeest meestal rustig. "Het land ontploft niet, zoals Nederland", zegt correspondent Anne Saenen. "Britten die in Nederland op bezoek zijn, schrikken zich altijd dood met oud en nieuw." Er is wel vuurwerk, maar daarvoor worden shows georganiseerd. "Wil je in Londen op een mooi plekje langs de Thames genieten van het spektakel, dan moet je tegenwoordig een kaartje kopen."

Wie de deur uitgaat, moet een plan hebben, zegt Saenen. "Je moet echt weten wat je gaat doen. Zorgen dat je in een restaurant zit, of tickets scoren voor een club. Zomaar de stad ingaan om spontaan ergens te eindigen is kansloos. Je ziet hier op straat mensen ook niet elkaar gelukkig nieuwjaar wensen na middernacht." Geen probleem: je kunt ook rustig thuis of bij vrienden wachten tot de klok 12 slaat. "Dan heft iedereen het glas, en dat is het dan."

Turkije

Heel speciaal is oud en nieuw in Turkije niet, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. Het valt niet samen met een langere vakantie, zoals in Nederland. Maar er is best een hoop vuurwerk, vooral siervuurwerk. "Het is ieder jaar vechten om een mooie plek in een café of restaurant met uitzicht."

Koens: "Oliebollen kent natuurlijk niemand, maar omdat het gewone werkdagen zijn kun je je – als altijd – met oud en nieuw tonnetje rond eten in de visrestaurants die altijd al open zijn. Erg veel champagne is er niet. Het was gisteren bij mijn supermarkt ineens uitverkocht."

"Ik heb op een aantal plaatsen in het Midden-Oosten nieuwjaar gevierd de afgelopen jaren. Eén keer in Israël, wat nogal een teleurstelling was. In Israël is er een andere jaartelling, we leven in het Joodse jaar 5780, en nieuwjaar valt helaas niet op 1 januari."

Man
Lees meer:
Man opgepakt voor gooien vuurwerkbom onder ME-bus

Italië

De Italianen eten met oud en nieuw gevulde varkenspoot met linzen, vertelt Eveline Rethmeier vanuit Rome. De zampone is eigenlijk meer een worst, die mooi wordt verpakt om cadeau te doen. De linzen die je er bij moet eten, horen er echt bij. "Het zou geld opleveren in het nieuwe jaar".

Ook opvallend bij de jaarwisseling is de kledingkeuze van vrouwen. Al valt het misschien niet meteen op. Rethmeier: "Vrouwen dragen rood ondergoed met oud en nieuw. Het zou geluk brengen."

Vuurwerk afsteken, zoals wij dat kennen, kennen ze in Italië niet. Sterker nog: het is op de meeste plekken verboden, vooral in de steden.