Direct naar artikelinhoud
Geweld tegen lgbtq+Update

Jonge holebi’s in elkaar geslagen in Gent, politie zoekt daders via camerabeelden

Nick Braeckevelt en Bruce Vansteenwinkel werden aangevallen in Gent.Beeld Alexander Deprez

In Gent kregen twee jongeren zaterdagnacht rake klappen te verwerken. In een open brief op sociale media schrijft een van hen de gebeurtenissen van zich af. ‘Gent, de meest open-minded stad van Vlaanderen. Een links bastion waar iedereen zichzelf mag zijn. Dachten we. Tot we in elkaar geslagen werden omdat we onszelf wilden zijn.’ De Gentse lokale politie voert een onderzoek naar de feiten.

De feiten gebeurden rond drie uur aan de Sint-Baafskathedraal in het centrum van Gent, zegt het slachtoffer. De twee jongens waren op weg naar huis na een avondje stappen. Ze verklaarden dat ze aangevallen werden door drie mannen. Ze kregen klappen in het aangezicht. 

“Wij met z’n tweeën, op weg naar huis na een avondje stappen. Zij met z’n drieën, duidelijk op zoek naar geweld. Wij op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Zij op stap met de verkeerde intenties”, schrijft Nick Braekevelt in een open brief.

Zowel Nick als zijn vriend werd met ernstige verwondingen op het AZ Sint-Lucas binnengebracht. Nick heeft bloeduitstortingen in het gelaat. Zijn vriend liep een neusbreuk en verschillende kneuzingen in het gelaat op en verloor een stuk van een tand.

Daders zijn spoorloos

De politie is een onderzoek gestart naar de feiten en is nog op zoek naar de daders, die voorlopig spoorloos zijn. Ze gaan na of er camerabeelden zijn van het incident. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen werd nog niet in kennis gesteld van de feiten.

Een foto van de bloedsporen van het incident dat zich in de nacht van zaterdag op zondag afspeelde aan de Sint-Baafskathedraal.Beeld rv

De politie vermoedt een geval van gaybashing. “Het onderzoek loopt. De daders zijn na de feiten weggelopen richting het Zuid. Ze zijn voorlopig niet aangetroffen en we proberen hen te vinden”, zegt de lokale politie aan De Gentenaar. Politie en parket hebben voorlopig nog geen verdere informatie over de feiten. 

Burgemeester De Clerq: “Laffe daad”

“Intriest en totaal verwerpelijk. Een laffe daad die ingaat tegen alles waar Gent voor staat. Voor de vrijheid jezelf te kunnen zijn, voor de vrijheid graag te zien wie je wil graag zien”, zo reageert burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Deze daad tegen Nick en Bruce is dan ook een daad tegen alle Gentenaars. Onze politie voert een grondig onderzoek, ik hoop dat de daders gevat worden.”

Reacties

Het incident lokte veel verontwaardiging uit. In een schriftelijk statement zeggen de twee slachtoffers “geëmotioneerd” te zijn “door de vele, lieve reacties”.  “We hadden ook oprecht niet verwacht dat dit zo’n grote omvang ging krijgen. De steun die we krijgen komt uit onze omgeving en onbekenden, maar ook van politie.”

“Veel LGBTQ+ mensen die slachtoffer zijn van zinloos geweld geven dit niet aan”, gaat het statement verder. “Ze zijn misschien zelf beschaamd om erover te spreken. We wilden dit voorval niet stilzwijgen. Het is jammer dat mensen zich zouden schamen om dit aan te geven, laat staan dat mensen zich zouden beginnen beperken in hun eigen identiteit uit schrik voor agressie. We hopen dat dit net mensen sterkt om net wél 100 procent zichzelf te zijn en in het jammere geval van laffe agressie dan aangifte te doen zodat ze geholpen kunnen worden door de politie.”