Vliegen straaljagers straks ook over jouw huis? Groter deel van Noord-Nederland wordt oefenzone

Voor de nieuwe F-35 is meer ruimte nodig om te oefenen boven Noord-Nederland.

Voor de nieuwe F-35 is meer ruimte nodig om te oefenen boven Noord-Nederland. Foto: ANP/Vincent Jannink

Straaljagers van Defensie gaan vanaf 2023 boven een groter deel van het Noorden vliegen.

Uitbreiding van het militaire luchtruim is nodig omdat Defensie in Zuid-Nederland aan zijn grenzen zit. Bovendien moet er met de komst van alle F-35’s meer worden geoefend.

Groningen en Drenthe zien het niet zitten

Voor de ontsluiting van Schiphol en het nieuwe Lelystad is in Oost- en Zuidoost-Nederland meer ruimte voor Defensie nodig. De ruimte voor militaire vluchten wordt hier kleiner, terwijl er juist meer nodig is. ,,Uitbreiding van de bestaande militaire vlieggebieden in het Noorden is de meest kansrijke optie’’, schrijven de ministeries.

Groningen Airport Eelde, de traumahelikopters, Waddenorganisaties en het paracentrum op Ameland hebben al bedenkingen laten horen. De ministeries proberen hun zorgen weg te nemen. Het civiele vlieggebied boven Eelde blijft intact. De militaire oefenruimte wordt pas gebruikt boven 2 kilometer hoogte. Dat zit bestaande activiteiten niet in de weg. Ook de provincies Groningen en Drenthe zien uitbreiding van het militaire luchtruim boven hun grondgebied niet zitten.

Zorgen over het lawaai

Zorgen zijn er over toenemend lawaai. De Waddenvereniging en Natuurmonumenten trokken hierover dit jaar al meermaals aan de bel. Defensie vliegt zonder een vereiste Natuurvergunning boven het beschermde Waddengebied. Dieren schrikken op van het lawaai. De natuurorganisaties willen inspraak over vliegroutes en oefentijden zodat het Waddengebied zo veel mogelijk wordt ontzien.

In de toekomst zal het lawaai alleen maar erger worden. De F-35 maakt ,,substantieel’’ meer geluid dan de oude F-16, erkennen ook beide ministeries in hun nota van antwoorden. Ze benadrukken dat het grootste deel van het oefengebied boven zee ligt. Nu en in de toekomst zal vooral daar worden geoefend.

Het kabinet beslist

,,De luchtruimherziening verandert daar niets aan.’’ Alleen voor bepaalde oefeningen, bij voorbeeld samen met de Landmacht, moeten de jachtvliegtuigen boven land vliegen. Of als het weer boven zee te slecht is.

De precieze nieuwe grenzen van het militaire vlieggebied worden komende zomer vastgesteld. En alle inspraak ten spijt: ,,De uiteindelijke afweging is een keuze van de bewindslieden van I en W en Defensie’’.