Minister: vliegveld mag door zonder natuurvergunning

LELYSTAD • Vr 20 december 2019 | 11:38 • Vrijdag 20 december 2019 | 11:38

De ontwikkeling van Lelystad Airport mag doorgaan, ook al is er nog geen natuurvergunning voor het vliegveld. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de actiegroep Red de Veluwe.

Lelystad Airport heeft een natuurvergunning nodig voordat het in gebruik genomen kan worden voor vakantievliegverkeer. Red de Veluwe had namens elf organisaties aan de minister gevraagd om op te treden tegen het gebrek aan de vergunning van het vliegveld. Dat deden zij nadat de rechter in mei bepaalde dat voor Lelystad Airport ook een stikstofvergunning nodig is.

De minister ziet echter geen reden om de ontwikkeling tegen te houden. Het kan zijn dat de regels rondom de stikstofuitstoot van vliegverkeer nog veranderen. Daarnaast zijn de bouwwerkzaamheden op het vliegveld zo goed als klaar en zal er voorlopig nog geen sprake zijn van groot vliegverkeer. Het is namelijk nog steeds onduidelijk wanneer het vliegveld open zal gaan. Handhaving is daarom niet nodig volgens de minister.

Red de Veluwe is "verbijsterd" over het besluit van Schouten, zegt voorzitter Robert Tieskens. "Ze stuurt aan op een regeling waarmee Lelystad onder de wettelijke vergunningplicht uit kan komen. Terwijl natuurbescherming voorop zou moeten staan." De actiegroep start een procedure om de zaak voor de rechter te brengen.

Reactie milieuorganisaties
Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuur en Milieu hebben gezamenlijk gereageerd op het bericht: "We zien keer op keer hoe hoe de overheid de luchtvaart uit de wind probeert te houden en hiervoor zelfs regels wil ombuigen. Dit gaat ten koste van het klimaat, de natuur en de omwonenden. Logisch dat steeds meer mensen hiertegen in opstand komen. Lelystad openen in tijden van klimaatcrisis is onbestaanbaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel