Femke Halsema omarmt kerst: ‘Sinterklaas is seksist’

Femke Halsema vindt het heerlijk dat het kerstmis is. Ze laat Sinterklaas met veel genoegen achter zich, want ze vindt dat de goedheiligman zich dit jaar erg seksistisch heeft gedragen. Dat geeft ze aan in Het Parool. Als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam heeft Halsema af en toe te maken met seksisme. Ze is dan wel mondig genoeg om er iets van te zeggen. “Bijvoorbeeld toen ik een paar weken geleden Sinterklaas moest ontvangen“, aldus de bestuurster.

Wat heeft Sinterklaas bij haar uitgehaald? “Toen ik hem de sleutel van de stad gaf, zei hij in de microfoon: ‘Voor ons blijft u gewoon Femke hoor!’ Toen heb ik hem na afloop toch even gevraagd of hij dit ook tegen Job Cohen of Van der Laan had gezegd. Hij schrok zich een ongeluk, want de goede man was zich van geen kwaad bewust.

Halsema vindt het goed dat zich dan verzet, ook al is het Sinterklaas. “Ik vind dat ik als eerste vrouwelijke burgemeester een verantwoordelijkheid draag naar de vrouwen in deze stad. Ik weet dat er veel vrouwen zijn die zo veel last hebben van intimidatie dat zij zich daardoor onvrij voelen. Ik wil gebruik maken van de positie die ik nu heb om daar iets tegen te doen.”

Met dat seksisme heeft ze af en toe te maken. “Een enkele keer, maar het is relatief onschuldig en het gebeurt nooit met de bedoeling mij te vernederen. Ik word in een groep bestuurders ook weleens voor­gesteld zo van: dit is burgemeester A, dat is burgemeester B, en daar zit Femke!

Ook Ajax-supporters vernederen haar wel eens, maar dat neemt ze met een korrel zout. “Schelden hoort er een beetje bij, en ik kan het best hebben als ik een keertje voor ‘hoer’ word uitgescholden.

Het Parool-interview met Femke Halsema kunt u lezen op de Parool-site.

Mediacourant wenst u prettige kerstdagen toe! 🎅

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen