Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse kunstijsbanen gesloten wegens klimaatcrisis

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
ijsbaan
Franse steden als Bordeaux en Rennes zijn gestopt met de ‘traditionele’ kunstijsbanen vanwege zorgen over de CO 2 -uitstoot. Dat schrijft de New York Times die een groene politicus aan het woord laat: “In een tijd dat over de hele wereld het ijs aan het smelten is, van Antarctica tot de Noordpool, met gletsjers die verdwijnen als gevolg van menselijke activiteiten, is het nogal ironisch dat we veel energie zouden verbruiken om een klein ijsoppervlak te creëren.”
In Montpellier voerde Extinction Rebellion eerder deze maand actie tegen de kunstijsbaan en sloot die symbolisch af.
In Rennes is de ijsbaan vervangen door een draaimolen. Een kunstijsbaan zorgt maandelijks voor evenveel CO 2 -uitstoot als 200 koelkasten in een jaar. Critici van het verbod zien het als symboolpolitiek en zeggen dat eerst andere zaken aangepakt zouden moeten worden, zoals het autoverkeer in steden.
In de discussie speelt ook mee dat de ijsbanen gezien worden als een uit het buitenland – lees: Verenigde Staten – ingevoerd verschijnsel. Veel Fransen moeten daar weinig van hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.