nieuws

Expert ANWB: Ledverlichting in koplampen vaak te fel

De ANWB krijgt veel klachten van automobilisten over de felle ledverlichting van koplampen. Negen van de tien nieuwe auto's heeft ledverlichting in de koplampen. "Ze zijn vaak te fel voor tegenligger", zegt Erik Jan de Jong van de ANWB.
De ANWB krijgt steeds meer klachten over verblindende ledverlichting van tegenliggers. "Qua levensduur, betrouwbaarheid en stroomverbruik zijn ze wel heel voordelig", zegt Erik Jan de Jong van de ANWB. "Maar de lichtintensiteit is vaak te sterk. Je kijkt in een hele bak licht."

Fel als de zon

Tijdens een onderzoek dat de ANWB heeft gedaan, kwam zelfs één auto naar voren waarvan de koplampen op 20 cm afstand drie keer zo fel waren als wanneer je recht in de zon kijkt. De intensiteit van de verlichting kun je niet handmatig afstellen, dat gaat automatisch en is in de fabriek afgesteld. De Jong: "Eigenlijk zouden ze variabel moeten zouden zijn; op de Autobahn heb je meer licht nodig dan in de stad."
De ANWB is in gesprek met de industrie over de lichtsterkte. "Het kan zelfs gevaarlijk zijn om lang in zo'n lichtbundel te kijken, dus er moet ergens een grens worden getrokken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl