Minister Hoekstra van Financiën
NOS Nieuws

Fiscus: tiental gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag onvindbaar

Het is nog steeds de bedoeling dat 300 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak voor Kerst compensatie krijgen, maar ongeveer tien mensen zijn niet te vinden, zegt minister Hoekstra van Financiën. "Van sommige mensen zijn er geen rekeningnummers meer of is er geen vaste woon- of verblijfplaats", zegt de minister die het dossier voorlopig overneemt van de opgestapte staatssecretaris Snel.

"Maar iedereen van wie we een rekeningnummer en adres hebben, zullen wij compenseren voor de Kerst", vervolgt Hoekstra. Hij is persoonlijk betrokken bij het overmaken van de schadevergoeding. Een deel van de ouders zal die vandaag ontvangen, een ander deel begin volgende week. "Dit is prioriteit 1, 2 en 3 voor het ministerie, voor de Belastingdienst en voor mij." Hoekstra belooft zich met de zaak te blijven bemoeien als er een nieuwe staatssecretaris is.

Nazmiyue Karaduman ontving eerder een dossier van de Belastingdienst, maar weet nog steeds niet wat zij volgens de hen fout heeft gedaan:

Ambtelijke notities, krantenartikelen en veel weggelakt in dossiers

Hoekstra wil aan de slag met de cultuur van de Belastingdienst en 'fundamenteel' kijken naar hoe het toeslagensysteem nu geregeld is. Afgelopen woensdag besloot Snel af te treden, omdat er voor zijn functioneren nog maar weinig steun voor hem was in de Tweede Kamer. "Ja, ik denk wel dat ik in zijn situatie hetzelfde gedaan had", zegt Hoekstra desgevraagd.

Fraudeur

De affaire kwam aan het licht door berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw. Zeker enige honderden ouders zijn onterecht aangemerkt als fraudeur. Hun toeslag werd stopgezet en ze moesten het uitgekeerde bedrag terugbetalen. In veel gevallen werd er beslag op loon en goederen gelegd, waardoor de gezinnen in grote problemen kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl