Direct naar artikelinhoud
OpinieNucleaire bewapening

Nederland is tegen kernwapens, maar wil er wel in investeren. Heel vreemd

De nucleaire dreiging is veel groter dan tijdens de Koude Oorlog, waarschuwen Marc Vogelaar en Edy Korthals Altes. Daarom moet volgens hen de Nederlandse regering afzien van nucleaire taken.  

en

Ons leefklimaat wordt bedreigd. Terecht willen wij een leefbare wereld doorgeven. Maar beseffen we dat alle leven op aarde in één klap vernietigd kan worden door een vernietigingspotentieel dat wij wereldwijd hebben opgebouwd?

Er zijn minder kernkoppen in de wereld dan tijdens de Koude Oorlog, maar hun destructief vermogen is vele malen toegenomen. Het wereldwijde kernwapenarsenaal overtreft verre van wat nodig is voor afschrikking. Dit is al een absurd gegeven, maar het gaat ook om een existentiële zaak: een hels einde voor miljoenen, in het ergste geval zelfs voor miljarden mensen, nog afgezien van enorme schade aan de schepping.

De opzegging van wapenbeheersingsakkoorden door de huidige nucleaire supermogendheden leidt tot hervatting van de wapenwedloop. Ook de nucleaire bewapening wordt weer uitgebreid; alleen al in die sector met een investering van 1 biljoen dollar wereldwijd in de komende tien jaar. Dit is een hoogst verontrustende ontwikkeling.

Toenemend risico op onbedoelde lanceringen

Bovendien staat de beheersbaarheid van dit enorme vernietigingspotentieel onder druk. Er is een toenemend risico op onbedoelde lanceringen. Menselijk en technologisch falen kan niet worden uitgesloten. De grens tussen conventionele wapens en kernwapens is vervaagd. Gedigitaliseerde netwerken en communicatiesystemen voor cyber wars en wapensystemen in de ruimte zijn volop in ontwikkeling.

Het is om deze redenen volstrekt onverantwoord in te stemmen met uitbreiding van het kernwapenarsenaal. Nederland heeft zich verplicht bij te dragen aan een kernwapenvrije wereld. Tegelijkertijd heeft het als Navo-bondgenoot bepaalde nucleaire taken aanvaard. Dit is paradoxaal. De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) heeft over de rol van kernwapens advies uitgebracht aan de Nederlandse regering. Deze keurt de inzet van kernwapens af, maar houdt vast aan de Nederlandse kernwapentaak in de Navo. De Tweede Kamer verzet zich al jaren tegen een kernwapentaak. Over dit dilemma volgt binnenkort een debat.

Wij zien drie belangrijke aandachtspunten voor de Nederlandse politiek.

1. Aandringen op hervatting van het wapenbeheersingsoverleg over de verlaging van de nucleaire arsenalen wereldwijd.
2. Geen kernwapentaken voor Nederlandse JSF-piloten.
3. Afbouw van Nederlandse publieke en private investeringen in de nucleaire wapenindustrie.

Politici en investeerders hebben de sleutel in handen van de toekomst van de mensheid. De huidige koers leidt tot rampspoed: collectieve zelfvernietiging. Nog steeds staan er buitenlandse kernraketten opgesteld in Nederland. Nog steeds wordt er, ook vanuit Nederland, geïnvesteerd in de verbetering van kernwapens. De meeste landen willen kernwapens verbieden. Volgens paus Franciscus is niet alleen inzet, maar ook bezit van kernwapens immoreel, en zelfs illegaal. Het is tijd voor een wereldwijd publiek verzet.

De nucleaire dreiging vereist maatregelen op korte termijn

De klimaatcrisis kan worden afgewend door effectief beleid gedurende een reeks van jaren. De nucleaire dreiging is niet minder allesomvattend en vereist maatregelen op korte termijn. Terecht bepleit de AIV het bijeenroepen van een VN-beraad over vrede en veiligheid in het nucleaire tijdperk. Dat heeft tijdens de Koude Oorlog geleid tot substantiële vermindering van de nucleaire dreiging. Hopelijk is de regering bereid tot het lanceren van een dergelijk initiatief en verschuilt zij zich niet achter Navo-verplichtingen, zoals bij haar afwijzing van het verbodsverdrag op kernwapens.

Onze veiligheid kan niet langer worden verzekerd op basis van wederzijds verzekerde vernietiging.  

Lees ook:

Paus roept in Japan op tot kernwapenvrije wereld

Paus Franciscus heeft zondag in de Japanse stad Nagasaki, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware nucleaire aanval plaatsvond, opgeroepen om een einde te maken aan kernwapens.

We moeten vermijden dat de VS en Navo ons verder meeslepen in oorlogsavonturen

Het kabinet moet de Navo-norm voor bewapening loslaten. In plaats van zes miljard euro extra uit te trekken voor defensie en bij te dragen aan een permanente oorlog en wapenwedloop kan Nederland beter geld steken in onderwijs en binnenlandse veiligheid, meent Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut van de SP.