Archeologen vonden restanten van de muur terug op de bodem van de Middellandse Zee.
Volledig scherm
Archeologen vonden restanten van de muur terug op de bodem van de Middellandse Zee. © E. GALILI AND J. MCCARTHY

Oude muur die boeren moest beschermen tegen stijgende zeespiegel teruggevonden op bodem van Middellandse Zee

Zo’n 7.000 jaar geleden werd in Haifa, in het noorden van Israël, reeds een muur gebouwd in een poging het stijgende zeeniveau de baas te blijven. Een vergeefse poging, want archeologen vonden restanten terug van de oude muur – samen met het dorp dat hij diende te beschermen – op de bodem van de Middellandse Zee.

6 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    Of die mensen veel wisten over een stijgende zeespiegel valt te betwijfelen: 5 mm/jaar is een halve meter op een eeuw, de meesten zullen dat op een mensenleven amper gemerkt hebben. Voor een zware storm zijn echter vele meters nodig (7 meter zeespiegelstijging bij de overstromingsramp van 1953), dus hebben ze hoogstwaarschijnlijk daarvoor die dijk gebouwd...
  • wim CLAES

    4 jaar geleden
    in de oudheid werd dergelijke gezamenlijke inspanning geleverd voor 3 dingen: religieuze constructies , begraafplaatsen voor belangrijke mensen en verdediging tegen vijanden. tegen de stijging van de zeespiegel lijkt met met dan ook zeer onwaarschijnlijk, temeer daar ik twijfels heb dat hun satellieten in die tijd dergelijke minieme stijgingen konden meten.
  • Robert Bruyland

    4 jaar geleden
    En wat hebben we vandaag geleerd?Dat de natuur zijn goesting doet,In Nederland heb je ook zo een aantal muren/dijken/dorpen die door de zee opgeslokt zijn.Bommenende is er een goed voorbeeld van en je kunt er als duiker naartoe,maar verwacht er niet te veel van zoals op de foto.
  • Albert Hendrix

    4 jaar geleden
    Land winnen op de zee zoals er in Nederland en andere landen gebeurt is ,doet ook de zeespiegel stijgen.Dus steek het niet allemaal op het milieu maar bekijk eerst de geschiedenis van de aarde.
  • Stephan Persoons

    4 jaar geleden
    Nederland ligt al jarenlang beneden zeeniveau...