Chaos op snelwegen dreigt: Boeren plannen langzaam-aan-actie op A7 en A32

FOTO

FOTO ANP

Op de snelwegen in Friesland dreigt woensdagochtend een verkeerschaos te ontstaan door trekkers die de A7 en A32 willen blokkeren door er met lage snelheid te rijden. De ANWB waarschuwt voor een extreem drukke ochtendspits.

In appgroepen gaat de oproep op om woensdagochtend vanaf 6.00 uur de dichtstbijzijnde oprit van de snelweg op te gaan en zo het autoverkeer lam te leggen. De oproep is een reactie op de geplande actie van Bouw in Verzet. Die wil massaal actie voeren op de A28 rond Assen.

Veel aanmeldingen

Volgens de voorzitter van Bouw in Verzet zijn er nu al honderden aanmeldingen voor de demonstratie vanuit Assen. Ook veel Friese boeren geven aan naar Drenthe te rijden.

Volgens voorzitter Arne Motz is het de bedoeling dat er langzaam (niet sneller dan 40 km/u) over de A28 wordt gereden door verschillende voertuigen. ,,Richting Groningen en richting Zwolle. Mogelijk ook nog een derde kant uit.” Ook het verkeersplein bij Gieten (kruising N33 en N34) wordt door deelnemers aan de actie als optie genoemd.

Er zouden zich inmiddels honderden mensen uit de bouw en de agrarische sector hebben aangemeld voor de demonstratie. ,,Dat geldt dan alleen voor het verzamelpunt Assen. Daar staat de teller in de appgroep nu op 700 personen. Daar zitten de deelnemers uit Friesland nog niet bij”, vertelt Motz die benadrukt dat zich inmiddels ook veel boeren hebben aangemeld. Verzamelplaats is bij het TT Circuit.

Zeven verzamelpunten

Vanuit Friesland rijden verschillende groepen boeren naar Assen. Zij hebben zich aangesloten bij hun collega’s uit het Westerkwartier, verzamelen in Niebert en rijden vanaf daar via de A7 naar Drenthe.

In Nederland zijn er zeven verzamelpunten. Ook in Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn wordt actie gevoerd.

De boeren voeren acties samen met de bouwers, die naast het stikstofbeleid ook protesteren tegen het PFAS-beleid. ,,We verwachten allerlei soorten voertuigen, daarmee gaan we extra langzaam over snelwegen rijden’’, kondigt voorzitter Motz van de actiegroep Bouw in Verzet aan.

Blokkade distributiecentra

Farmers Defence Force, organisator van de grote boerenprotesten afgelopen weken, richtte zich aanvankelijk op de distributiecentra van de supermarkten. In Friesland wilden boeren de centra van Poiesz in Sneek, Lidl in Heerenveen en Aldi in Drachten blokkeren.

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad verbood de actie echter in een kort geding dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De boeren mogen wel actievoeren, maar het blokkeren van distributiecentra is verboden. Als ze dat wel doen, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

In de appgroepen wordt opgeroepen om verwijzingen naar FDF te verwijderen en op eigen titel actie te voeren om zo claims te voorkomen.

Overigens waren de supermarkten voorbereid op eventuele actie zo blijkt uit informatie die rond gaat in de appgroepen waarin de boeren contact met elkaar houden. Bij het centrum van de Lidl in Heerenveen vertrekt woensdagochtend om uiterlijk 4.30 uur de laatste vrachtwagen, die van Poiesz en Aldi blijven helemaal dicht.