RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Langer doorwerken in de bouw door exoskelet?

Stukadoors Bryan en Christjan Beeld © Editie NL

Als je al bekend bent met een exoskelet, dan ken je 'm waarschijnlijk als futuristisch hulpmiddel waarmee mensen met een dwarsleasie weer kunnen staan. Maar nu wordt onderzocht of het exoskelet ook iets kan betekenen voor werknemers die zwaar lichamelijk werk uitvoeren zoals stukadoors.

Een stukadoor werkt veel met zijn of haar armen boven het hoofd, wat het werk behoorlijk pittig kan maken. Michiel de Looze is één van de onderzoekers van TNO die op dit moment onderzoekt of het exoskelet het werk van een stukadoor kan verlichten.

"Het skelet is erop gericht om de belasting weg te nemen. Het zou een afname van 50 procent van de spieractiviteit kunnen betekenen, waardoor je minder vermoeid bent en langer kan doorgaan met werken", zegt De Looze tegen Editie NL.

Dennie
Lees meer:
Dennie kan lopen door zijn exoskelet: 'Eindelijk mensen in de ogen aankijken'

Volgens uitkeringsinstantie UWV ligt de gemiddelde arbeidsongeschiktheid in de bouw hoog in vergelijking met andere sectoren. Zeker onder oudere werknemers. Ter vergelijking: van de 55-plussers is gemiddeld 1,9 procent arbeidsongeschikt. Kijk je naar de medewerkers van 55 en ouder van een steenhouwerbedrijf dan is 6,4 procent arbeidsongeschikt. En van de stukadoors die ouder zijn dan 55 jaar, is zelfs ruim 11 procent arbeidsongeschikt.

Uitdaging

Om stukadoors duurzamer inzetbaar te maken wordt er nu een arm-ondersteunend exoskelet getest. "Je hebt passieve en actieve exoskeletten. De passieve die wij gebruiken zijn zonder motoren en sensoren, die testen we nu", zegt De Looze. Volgens de onderzoeker is het nu 'de uitdaging' om exoskeletten te ontwikkelen die tegelijkertijd effectief zijn, niet in de weg zitten én op brede schaal worden geaccepteerd.

Stukadoor Dennis Gennissen heeft nog wel zo zijn twijfels bij het exoskelet, ondanks het feit dat zijn collega Bryan - die eerder het skelet testte - het prettig vond voor het plafondwerk. "Ik vind het wel een goede ontwikkeling, maar we werken bijvoorbeeld ook met 30 graden, dan lijkt me zo'n skelet om je heen niet echt lekker", zegt Gennissen tegen Editie NL.

Altijd vies

"Bovendien worden stukadoors altijd vies waardoor ze er altijd een shirt overheen moeten dragen. Dan wordt het samen zo'n American football-shirt. Dat zijn wel minpunten."

Verlamd
Lees ook:
Verlamd een hindernisbaan nemen: Sjaan loopt met exoskelet

Bekijk hier de video:

02:18