Nicola Sturgeon, de Schotse premier en leider van de Scottish National Party (SNP)
Volledig scherm
Nicola Sturgeon, de Schotse premier en leider van de Scottish National Party (SNP) © AFP

Schotse onafhankelijkheidspartij SNP wint fors: premier wil nieuwe referendum over onafhankelijkheid

De tweede opmerkelijke overwinning van de Britse nationale verkiezingen is weggelegd voor de Scottish National Party (SNP), die 48 van de 59 zetels in de wacht sleept. Premier en SNP-leider Nicola Sturgeon legt een nieuwe onafhankelijkheidsreferendum voor de regio op tafel. Dat referendum wil ze volgende week al inleiden.

7 reacties

  • Linda D'Haese

    4 jaar geleden
    Louis Meuleman De Britten doen met schotland zoals de Walen met de Vlamingen baas spelen en zo jaarlijks miljarden over hevelen om hun grootheid waanzin en vriendjes te betalen
  • Dirk Van Brussel

    4 jaar geleden
    Als Groot-Brittanië vertrekt uit EU zit Schotland niet met hetzelfde probleem als de Catalanen, Bretoenen enz. want dan maakt GBR geen deel meer uit van de EU terwijl Frankrijk en Spanje wel deel uitmaken van de EU.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Schotland onafhankelijk. Ierland begint iets te voelen voor hereniging. En in Wales waren ze eigenlijk tegen de Brexit en ontstaat ook een onafhankelijkheidsbeweging. Boris zal nog eindigen met Groot Londen.
  • Erwin Van Roy

    4 jaar geleden
    Karel en wat als ze niet op volle toeren zullen draaien. denk jij nu echt dat de USA de UK gaat helpen neen die gaan daar zelf voordeel uit halen. de markt van de UK is veel kleiner dan de EU markt 1 artikel kopen of 10 artikelen kopen wie zal het minste betalen denk je.
  • De Cock Jan

    4 jaar geleden
    Schotten rekent niet op Europa want dan moeten Cattalanen Britoenen Basken enz ook onafhankelijk kunnen worden en stort de EU in elkaar