Deel dit artikel
-

Hardnekkige etherpiraat wordt strenger aangepakt

Hoewel het vrij simpel is om een internetradiostation te beginnen, blijven piratenstations via de FM onverminderd populair, met name in Drenthe, Groningen en Gelderland. Agentschap Telecom verhoogt daarom de minimale boete.

Het lijkt een verschijnsel uit de vorige eeuw, maar de etherpiraat is nog niet verdwenen. Hun aantal is wel teruggelopen, maar nog regelmatig worden illegale zendinstallaties in beslag genomen. Vorig jaar concentreerde het toezicht zich nog op de overgebleven harde kern van illegale ethergebruikers. Hierbij sloten ook andere organisaties en bedrijven zich aan die grote overlast ervaren.

Wie zonder vergunning radio-uitzendingen verzorgt, riskeert voortaan een boete van 2500 euro en die kan oplopen tot 15.000 euro. Dat is onder meer afhankelijk van de sterkte en het bereik van de zender en de vraag of de illegale uitzending storing veroorzaakt op vitale diensten zoals alarmnummer 112.

Het maximale bedrag van 45.000 euro, dat tussen 2010 en 2019 kon worden opgelegd, is juridisch niet meer te verantwoorden. Door de minimale boete te verhogen, zijn radiopiraten bij iedere geconstateerde overtreding automatisch duurder uit.

Tot 2013 kregen etherpiraten bij de eerste overtreding nog een waarschuwing, maar sindsdien wordt een lik-op-stuk-beleid gevoerd.

Het Agentschap benadrukt dat wie legaal radio wil maken bij een buurtfeest, sportevenement, muziekuitvoering of andere kleinschalige activiteit, een evenementenvergunningen kan aanvragen. Per jaar verstrekt Agentschap Telecom ruim driehonderd vergunningen voor evenementenradio.

Wel worden die vergunningen vaak misbruikt. Dit roept volgens het agentschap de vraag op in hoeverre de uitgifte van vergunningen voor tijdelijke evenementenzenders in deze vorm kan blijven bestaan.

Het beboeten van etherpiraten is onderdeel van een bredere aanpak van wat het agentschap noemt ‘bewust verstoren van de mobiele communicatie’. Daartoe behoort ook het gebruik van jammers, apparaten die bedoeld zijn om radioverkeer onmogelijk te maken. Het kan dan gaan om mobiele telefonie, maar ook bijvoorbeeld GPS of wifi. De laatste tijd ziet het agentschap minder jammers via de Nederlandse post en koeriers binnenkomen. Het aantal in beslag genomen jammers neemt echter nog niet af.

Foto Anefo. Etherpiraat wordt legale jongerenradio WAPS; medewerker van WAPS in hun studio boven de IJsbreker in Amsterdam (1985),

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Lex Hoving - Geen

Het evenementen vergunning idee is weer een melk koe voor het AT er bij gebleken! Het minste geringste buiten de lijntjes al dan niet bewust wordt gelijk afgestraft met een dikke boete. Tijd voor vrije radio zonder bemoeimannetjes over de programmering. FM staat op het punt om plaats te maken voor DAB, waar maken ze zich toch druk over!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond