Afbeelding
Foto door Johan Vogelzang

'Hennep kan de aarde, het milieu en de economie redden'

Algemeen

De hennepplant is bezig aan een gestage opmars als duurzame grondstof in talloze toepassingen. Van textiel tot isolatiemateriaal, van voeding tot papier en van medicijnen tot bioplastic in de auto-industrie en huizenbouw. Toch staat Rinus Beintema uit Leeuwarden met zijn Social Club Friesland momenteel voor de rechter omdat hij van de stof THC uit de hennepplant wietolie extraheert en daar de gezondheid van mensen mee probeert te verbeteren.

Terwijl de wietolie een heilzame werking heeft, die al eeuwen bekend is. Enige probleem: het is nog niet legaal. Vanwege de eveneens psychoactieve en ontspannende werking en vanwege de illegale handel staat het in een kwaad daglicht. Dus, zegt Rinus samen met velen met hem, is het tijd om de hennep in het algemeen uit de illegaliteit te halen en legaal te maken. "Want hennep kan de aarde, het milieu en de economie redden."

Kwaliteit openlijk controleren en vastleggen
Dan komt het in de openheid, is het te controleren en kun je als bijkomend voordeel ook de kwaliteit ervan controleren. Goede kwaliteit hennep komt de kwaliteit van de hennep-bouwproducten en medicinale wietolie ten goede en dus ook de heilzame werking. Die heilzame werking kan dan bovendien ook in alle openheid worden gecheckt en wetenschappelijk worden bewezen/ontkracht.

Coffeeshops in heel Nederland zouden bijvoorbeeld een extra ,van medicinale kwaliteit, product op hun lijst kunnen toevoegen omdat ze dan over een product met een gegarandeerde stabiele kwaliteit beschikken die mogelijk zelfs een goedkopere prijs heeft dan de huidige omdat er geen illegale woekerwinsten aan de kwekers en handelaren hoeven te worden behaald.

Analyse laboratorium High Lab
Beintema heeft met zijn Stichting Suver Nuver het analyse laboratorium HighLab opgericht waar medicinale wietolie en coffeeshop wiet wordt gecontroleerd op een zo wetenschappelijk mogelijke manier en zo open mogelijk als binnen de huidige Nederlandse wetgeving mogelijk is. Beintema hoopt daarom dat het proces dat nu in de rechtszaal wordt gevoerd tegen hem, er mede toe zal leiden dat de hennepteelt gelegaliseerd kan worden.

Ontzettend veel voordelen aan hennep
Er zitten namelijk voor de (Friese) maatschappij en economie ontzettend veel voordelen aan hennep. Vezel hennepteelt is goed voor de aarde, omdat het CO2-negatief is. Het kan grote hoeveelheden CO2-en stikstof opnemen in plaats van dat het die stoffen afgeeft aan de lucht om ons heen. Bovendien verrijkt het de kwaliteit van de bodem. Boeren in Friesland zouden met legale vezel hennepteelt makkelijk aan de strenge CO2-stikstofeisen van de regering kunnen voldoen. Ze worden dan hennep-boeren in plaats van veehouders.

Met de vezelhennep kunnen CO2-vriendelijke huizen worden gebouwd, CO2-vriendelijke kleding worden gemaakt en dat alles ook nog eens vlakbij huis. Je hoeft de hennep-kleding dan niet van ver te kopen, wat vanwege het reizen weer CO2-uitstoot oplevert, je spaart het milieu en geeft het geld bovendien uit in de lokale economie. Ziedaar het ideale duurzaamheidsprincipe. Met medicinale wietolie uit beide hennep soorten, vezel en thc, kun je bovendien pijn verzachten en kwalen verlichten. Bijvoorbeeld in combinatie met klassieke legale geneeskunde is er een mooie mix van te maken.

Met normale winstmarges niet duur
"Hoe je dat het beste kunt combineren, moeten de professionals maar uitzoeken. Daar heb ik geen verstand van. Ik heb wel verstand van kwalitatief goede hennep opkweken. Zodra het legaal wordt zou ik voor een Amerikaanse soort cbd en een thc soort kiezen en die gaan verbouwen." Met normale bedrijfseconomische winstmarges is het bovendien uitstekend voor een normale prijs op de markt te brengen. Duur wordt het dus niet.

Rinus weet dat de gemeente Leeuwarden wil meedenken aan de economische voordelen qua CO2-uitstoot en het produceren ervan qua lokale werkgelegenheid. Maar zolang de hennep en de thc variant en wietolie nog niet legaal is, mag dat natuurlijk nog niet. Rinus heeft met zijn stichting Suver Nuver al nagedacht over een professionele invulling van de legale productie en heeft al een compleet uitgewerkt plan klaarliggen.

Werkgelegenheid voor 60 mensen
"We wachten al vier jaar op deze rechtszaak en omdat ik niet goed kan stilzitten hebben we het plan alvast van A tot Z uitgedokterd. We zullen boeren moeten vinden die het willen produceren op hun land en fabrieken waar ze het willen verwerken tot de juiste eind producten.  Als blijkt dat wij hier legaal hennep en de thc variant thc kunnen en mogen kweken en dat ook nog van uitstekende en constante wetenschappelijk onderbouwde kwaliteit is, dan ligt bijna de hele wereld voor ons open."

Liefst samen met overheid
Beintema en zijn zestig vrijwilligers uit verschillende professionele lagen van de maatschappij kunnen zodra het rechtsbesluit valt aan de slag met de reeds gemaakte plannen voor zowel de wetenschappelijke opkweek van thc cannabis dan wel de opkweek van vezelhennep. Alhoewel, vanwege de gevoeligheid van het product en de controleerbaarheid op alle momenten van het productieproces, zien ze liever dat bijvoorbeeld de gemeente Leeuwarden het voortouw gaat nemen qua vezelhennep. Dat garandeert ook dat de werkgelegenheidsvoordelen lokaal gehouden kunnen worden.

"Ons ding is dat wij de hennep verantwoord en milieuvriendelijk kweken. Dat willen we graag blijven doen. Andere professionals kunnen er dan op hun vakgebied verder mee aan de slag gaan om er een legaal succes van te maken waar onze Leeuwarder maatschappij - en als het een groot succes wordt eventueel heel Friesland – economisch van kan profiteren."

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 8 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00