RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Weinstein treft schikking van 25 miljoen dollar met slachtoffers

Beeld © Getty Images

Filmproducent Harvey Weinstein (67) treft een schikking met ruim dertig vrouwen die hem beschuldigen van seksueel misbruik. In ruil voor 25 miljoen dollar trekken de vrouwen hun aanklachten in en hoeft Weinstein geen schuld te bekennen.

Advocaten hebben twee jaar over de schikking gesteggeld. Veruit de meeste partijen zijn het nu eens geworden, meldt de Amerikaanse krant de New York Times. Het schikkingsbedrag, omgerekend 22,5 miljoen euro, hoeft Weinstein niet uit eigen zak te betalen. Het geld wordt opgebracht door de verzekering van de studio waarvoor hij werkte. De studio zelf ging na het misbruikschandaal overigens failliet.

Strafzaak gaat door

Hollywood-producent Weinstein wordt door ruim zeventig vrouwen beschuldigd van allerlei vormen van seksueel misbruik: van aanranding tot verkrachting. In de meeste gevallen gaat het om actrices en oud-medewerksters.

De schikking die daar nu over is getroffen, gaat over privéclaims die ruim dertig vermeende slachtoffers hadden lopen. De strafzaak tegen Weinstein gaat dus wel gewoon door: in januari 2020 staat Weinstein terecht voor vijf gevallen van seksueel misbruik en verkrachting uit de periode 2006-2013. Weinstein riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Het kamp-Weinstein wil niet op de schikking reageren. De producent heeft de beschuldigingen altijd ontkend en spreekt van seks met wederzijdse toestemming.

Elektronische enkelband

Weinstein wacht zijn proces in vrijheid af, al is de borgtocht vandaag wel verhoogd van één naar vijf miljoen dollar. De rechter verwijt Weinstein dat hij rommelt met zijn elektronische enkelband.

Harvey
Lees ook:
Harvey Weinstein belaagd door boze vrouwen tijdens avondje uit