Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Problematiek in Zuidoost: 'Wij als bewoners moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen'

7 december 2019, 21.02 uur · Aangepast 7 december 2019, 21.33 uur · Door Redactie

Een groep bewoners uit Zuidoost vindt dat de gemeente te weinig doet aan de problemen en de talloze geweldsincidenten in het stadsdeel. Ze hopen dat bewoners zelf meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun buurt.

Initiatiefnemer Jerry Afriyie wil bewoners van alle lagen en groepen uit Zuidoost actief betrekken bij de aanstaande plannen. Hij vindt namelijk dat de gemeente teveel de focus legt op veiligheid en te weinig luistert naar bewoners.

'Wij moeten als bewoners onze verantwoordelijkheid gaan nemen voor ons stadsdeel', zegt Afriyie. 'Dat hebben we tot nu toe in de handen van anderen gelaten. Dat leidde tot grote teleurstellingen. Wij willen gewoon niet langer dat anderen het voor ons doen.'

AT5

Ook is hij ervan overtuigd dat plannen alleen maar kunnen werken als ze breed gedragen worden door bewoners. Daarom schreef hij met mede initiatiefnemers, eerder deze week, een brandbrief naar het stadsbestuur en komen ze met een zogeheten visiedocument.

De initiatiefnemers willen met minimaal duizend andere bewoners van Zuidoost de plannen uitwerken. 'Hoe meer ideëen, hoe beter', zegt mede initiatiefnemer Nancy Read. 'Het document is letterlijk een symbool om het samen te gaan doen. Want vaak genoeg krijgen we mee dat er hokjes zijn in Zuidoost.'

De komende maanden willen de initiatiefnemers  langs scholen, kerken, buurthuizen, moskeeën. Dit om zoveel mogelijk stemmen van bewoners te verzamelen. 'Uiteindelijk gaan we al deze stemmen verwerken in het visiedocument', legt Afriyie uit. 

Op 28 november verzonden de Zuidoost-bewoners een brandbrief naar burgemeester Halsema. Er stond gisteren een gesprek met de burgemeester gepland. 'Dat ging niet door omdat de burgemeester meer tijd voor ons wilden vrijmaken', vertelde Afriyie na zijn speech.

Op 12 december staat het gesprek alsnog gepland.