Ze dacht dat ze alles had afgedekt en toch ging het ontzettend fout: Dineke van Ommen liet een nieuwbouwwoning bouwen, maar zit nu al twee jaar met een onbewoonbaar huis opgescheept. "Ons hele leven ligt aan gruzelementen."

En ze is niet de enige. Zes nieuwe huizen in dezelfde straat in Brielle staan al 2 jaar leeg. Ze zijn onbewoonbaar verklaard nog voordat ze zijn opgeleverd. Eerst ging de aannemer failliet en vervolgens bleek het garantiefonds waar je dan normaal gesproken een beroep op doet malafide. Ze kregen dus geen cent. De bewoners zitten klem, want ze moeten nog anderhalf ton lenen om het huis af te bouwen. Intussen hebben ze dubbele lasten.

Bouwer failliet en garantiefonds malafide

Dat de huizen onbewoonbaar zijn is wel duidelijk. De brandweer van Brielle en de controleurs van de gemeente hebben maar liefst 36 constructiefouten ontdekt. Ook zijn de huizen ronduit brandgevaarlijk: isolatiekorrels die zomaar vlam kunnen vatten komen spontaan uit de stopcontacten rollen.

Wat is er aan de hand? Aannemersbedrijf EPS Bouw ging failliet toen de huizen nog maar half afgewerkt waren. Het garantiefonds Betaalgarant Nederland, dat in zo'n geval een oplossing had moeten bieden keerde vervolgens niet uit, want was malafide. De directeur bleek zelfs veroordeeld te zijn tot 33 maanden gevangenisstraf.

Stopcontact huis Brielle
Bron: EenVandaag
Brandgevaarlijke isolatiekorrels in de stopcontacten

Klem

Intussen zitten de bewoners klem, want het kost anderhalve ton om elk huis af te bouwen. De muren en de vloer moeten vervangen worden, net zoals het dak. De gemeente Brielle spandde vorig jaar een rechtszaak tegen de bouwer aan en won. Er kwam alleen geen geld, want het bouwbedrijf was al failliet.

Ook 'buurvrouw' Nancy Snijders is gedupeerd. "Wonen is een eerste levensbehoefte, dat raakt je in je kern". Nancy woont nu op een camping in de buurt. "We zijn in twee jaar tijd al acht keer verhuisd."

De bewoners zitten nu met lege handen en moeten nog meer lenen, maar dat lukt ze niet. Dineke van Ommen woont noodgedwongen in een studio in Den Haag. "We hebben net als de andere bewoners nu al meer dan 2 jaar dubbele lasten en we vechten dat aan. We bevechten alles. Dat moet ook want je komt pas verder als je een rechtszaak hebt gewonnen. Ons hele leven ligt aan gruzelementen."

Dineke van Ommen: "We hebben dubbele woonlasten. De volle hypotheek en de huur van de studio, de opslag van de spullen."

'Garantiefonds moet betrouwbaar zijn'

Om dit soort problemen te voorkomen had Dineke zich aangesloten bij een garantiefonds, maar dat bleek dus onbetrouwbaar. "De bank heeft ons geen signaal gegeven dat het garantiebureau waar we mee in zee zijn gegaan malafide was. Als we dat hadden geweten hadden we de koop nog kunnen stoppen." zegt Dineke. "Het is zo onwerkelijk, het lijkt alsof we in een slechte surrealistische film terecht zijn gekomen. Het leek in het begin allemaal heel betrouwbaar."

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het een schandelijke situatie voor de bewoners en wil een oplossing. Hij maakt zich vooral druk over de wildgroei aan garantiefondsen, daar moet van hem regelgeving voor komen: "Een fonds moet betrouwbaar zijn en en helpen in gevallen van nood en niet mensen verder in de prut helpen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.