RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Eten

Lekker in je vel? Ga nooit meer op dieet!

Beeld © Annet van den Ende

Meer zelfvertrouwen, je goed in je vel voelen én genieten van eten zonder ooit nog maar op dieet te hoeven. Dat klinkt bijna te goed voor woorden, maar de nieuwe lifestyle 'Intuïtief eten' belooft het. Werkt het of is het de zoveelste hype? Journaliste Franke van Hoeven probeert het uit.

Keto, koolhydraatarm, Sonja Bakker 2.0, intermittent fasting, Paleo, Weight Watchers, Atkins, apps om calorieën te tellen: voor wie kilootjes kwijt wil, zijn er methodes genoeg. Maar wie weleens heeft gelijnd, weet dat het amper vol te houden is. Mocht het je met ijzeren discipline lukken om wél langer dan drie weken op fantasieloze worteltjes te knagen, dan is het nog maar de vraag of je op gewicht blijft. Er zijn weinig mensen die dat lukt: uit het NRC-artikel Waarom slank blijven nog moeilijker is dan afvallen blijkt dat minder dan 1 op de 30 afvallers erin slaagt om een eenmaal bereikt lichaamsgewicht meer dan vier jaar vast te houden. Anderen komen zelfs aan! Dus eh, al die goede voornemens voor 1 januari, die hebben helemaal geen zin... Is dat even schrikken!

Maandag begin ik écht

Diëten, ik weet er alles van. Jarenlang woog ik 62 kilo en was ik dolgelukkig met mijn figuur. Kleding die altijd lekker zit, niet hoeven neerkijken op drie rollen buikspek bij het zitten, kunnen eten wat ik wilde zonder aan te komen: het was een heerlijke tijd. Toen deed ik iets wat funest was - voor mijn figuur: ik stopte met roken. Mijn longen zijn drie jaar later ongetwijfeld minder zwart geblakerd, maar er is wél tien kilo meer Franke. Daar baal ik behoorlijk van. Mijn mooie jurkjes passen niet meer, ik schaam me voor mijn dikke dijen en klapkuiten en ik heb de conditie van een bejaarde schildpad.

Hun filosofie: diëten werkt niet.

Meerdere keren probeerde ik af te vallen, maar elke poging mislukte. Ik zit in een vicieuze dieetcirkel. Die ziet er als volgt uit: op maandag begin ik keurig met het bijhouden van calorieën in een app. Ik eet 1500 calorieën per dag. Dit houd ik vol tot vrijdag. Dan ga ik borrelen bij vrienden, of uit eten. Drie wijn, een kaasplankje, brood met roomboter en drie gangen verder kom ik tot de conclusie dat het allemaal geen zin heeft. Denk ik: laat ook maar! Vervolgens ga ik het hele weekend los op croissantjes, chips en gevulde koeken, met als voornemen: maandag begin ik écht. En zo heb ik mezelf in een frustrerend dieetcirkeltje gedraaid. Daar wil ik nou weleens uit.

Gouden belofte

Want ik zag het alweer gebeuren: die verleidelijke decembermaand me vol proppen met pepernoten en kerstkransjes en dan twee kilo zwaarder op 1 januari beginnen met goede voornemens. Om na drie weken hongerig en teleurgesteld weer af te haken. Tijdens mijn zoektocht naar een andere manier om op gewicht te komen, stuitte ik op het gloednieuwe boek Intuïtief eten, geschreven door voedingsconsulente Sharon Numan en psychologe Henrike Weerstand. Wat zij beloven: "Genieten van eten zonder diëten, bevrijd jezelf van emotie-eten en voel je goed in je lijf." Hun filosofie: diëten werken niet. Punt. Wat wel werkt? Voor jezelf ontdekken wat goed voelt, en dat is voor iedereen anders. Omdat iedereen een eigen hormoonhuishouding, darmflora en spijsvertering heeft. Daarom gaat dit boek uit van een ander principe: ontdekken waar jouw lichaam blij van wordt.

'Als je naar je behoeften luistert, handel je uit zelfliefde'

Door middel van een heldere uitleg en het maken van de oefeningen in hun boek kom je erachter waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Numan, de schrijfster van het boek, legt uit: "Intuïtief eten is eten naar je eigen behoeften, eten wat je wilt, én goed voor jezelf zorgen. Dat is best moeilijk, want de verleidingen zijn overal - het is nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis dat we zo'n overschot aan eten hadden. Het is nodig om te leren naar je lichaam te luisteren. Waarom doe je wat je doet, waarom eet je wat je eet? Dat zijn persoonlijke vragen waarmee je eerst aan de slag moet gaan om gezonder en beter voor jezelf te zorgen."

Zweverig verhaal

Is dat niet zweverig, eten op gevoel? Numan: "We hebben allemaal onze eigen smaak, voorkeuren en behoeften. Als je daarnaar luistert, handel je uit zelfliefde. Zo spiritueel of zweverig is dat niet. Onze methode gaat om de psychologie erachter: waarom doe je wat je doet? Als je dat weet, maak je automatisch andere keuzes." Nooit meer diëten dus, maar stilstaan bij de vraag waarom je eet wat je eet.

'Eten verliest z'n macht over je, waardoor je het vanzelf minder interessant gaat vinden'

Hoe komt het eigenlijk dat diëten niet werken? "De meeste mensen komen langzaam aan. Daar gaan jaren overheen. En dan willen ze in drie weken opeens alles kwijt zijn. Zo werkt het natuurlijk niet. Je hoopt dat een dieet magisch werkt, maar vaak dwing je jezelf tot een levenswijze die niet bij je past qua voedingsmiddelen of hoeveelheid eten. Bovendien ga je voorbij aan de vraag waarom je doet wat je doet. Van Sonja Bakker val je ongetwijfeld af, maar je lost er niet je emotionele problemen mee op. Daar zul je toch iets mee moeten doen, en ja, ik weet dat dat geen leuke boodschap is."

Niet lijnen, maar naar mezelf luisteren: ik vind het maar doodeng. Ga ik dan niet los op patat en chocola de hele dag? Sharon Numan: "Wij zeggen: doe maar, prop jezelf maar lekker vol! Bedenk dan: hoe voel je je? Het gevolg daarvan is juist dat je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eetpatroon. Je komt er zelf ook wel achter dat je je daardoor niet beter gaat voelen. Het gevolg: je gaat gezonder eten. Dat doe je omdat dat fjiner voelt, niet omdat dat moet. Eten verliest op die manier ook de macht over je, waardoor je het vanzelf minder interessant gaat vinden."

Eyeopeners

Goed. Aan de slag dan maar. Ik lees alle informatie, en maak alle opdrachten in het boek. Tijd om met de billen bloot te gaan. Verrek, ik kom tot een heleboel inzichten. Dat ik denk in 'goed' en 'fout' eten, waardoor ik gezonde dingen eet die ik helemaal niet zo lekker vind. Dat 'fout' eten daardoor extra aantrekkelijk wordt. Dat ik, zodra ik me voorneem om te lijnen en op de weegschaal ga staan, mezelf een dikke, onaantrekkelijk trol voel en baal van mezelf en mezelf vervolgens 'straf' door minder te eten. Als ik niet op de weegschaal sta, heb ik daar minder last van en is voeding dus ook minder een manier om mezelf mee te (ver)oordelen.

Dit zegt het Voedingscentrum erover

Lolkje de Vries, woordvoerder en adviseur social media: "In z'n algemeenheid kan ik zeggen dat het goed is om bewust met eten bezig te zijn. Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat je gezonder eet en je minder snel zult overeten. In het boek wordt een deel van onze voedingsadviezen onderschreven. Dat is mooi. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren en krijg je genoeg binnen van de voedingsstoffen die je nodig hebt."

Kijk op Voedingscentrum.nl voor meer informatie over gezond eten.

Ik doe kennelijk het tegenovergestelde van waarnaar ik verlang. Dat is toch gek?

Ook kom ik erachter dat ik mijn gewicht voor de toekomst onder controle probeer te krijgen door te diëten, maar dat ik, door in dat cirkeltje te hangen, juist helemáál geen controle heb over wat ik nú aan het doen ben. Wat heel frustrerend is. Nog een inzicht: dat ik het droombeeld heb dat als ik weer 62 kilo weeg kan eten wat ik wil en relaxed ben, maar dat de manier waarop ik dat probeer te bereiken een starre wijze is waarbij ik mezelf van alles verbied. Waarmee ik dus het tegenovergestelde doe van waarnaar ik verlang! Dat is toch gek? Ook leer ik dat je lichaam niet elke dag evenveel behoefte aan eten heeft, terwijl ik mezelf met mijn app 'dwing' om elke dag exact dezelfde hoeveelheid te eten. Wat vervolgens niet vol te houden is. Kortom, ik doe mezelf de hele tijd gigantische mindfucks aan.

Lekker in mijn vel

Inmiddels ben ik een paar weken onderweg. Was het doodeng om me eraan over te geven, inmiddels ben ik blij. Ik heb de weegschaal in een hoek geflikkerd, want ik vermoed dat als ik er nu op ga staan, ik me helemaal de vellen schrik en weer meteen mijn vertrouwde calorieën-app op mijn mobiel installeer. Ja, ik wil nog steeds binnen drie maanden tien kilo lichter zijn, maar langzamerhand begin ik te accepteren dat dat niet gaat gebeuren.

Ik ben er zelf verbaasd over, maar ik heb veel meer rust in mijn lijf. Het 'moeten' en 'falen' is er vanaf, dat voelt zo fijn! Ik eet minder 'gezonde tussendoortjes' en tijdens de maaltijden zelf, vooral het avondeten, eet ik meer. Ik heb het minder koud en heb meer energie, vooral rond een uurtje of vier 's middags. Mijn maag knort niet meer van de honger, waardoor ik me sterker voel en ik mezelf zowaar met gemak tegen de meeste verleidingen hoor zeggen: 'Nee dankjewel, ik hoef geen appeltaart'. Zonder mezelf zielig te vinden dat ik iets niet mag.

Af en toe kom ik in de verleiding en denk ik: een weekje crashen? Om er vervolgens niet aan toe te geven. Ik vind het wel even best. Gek genoeg heb ik nu, voor het eerst sinds ik ben gestopt met roken, het gevoel dat het goed komt. Zelfs in deze verleidelijke decembermaand. Ik voel me blijer en vrijer in mijn lijf. Dat heerlijke gevoel wil ik voorlopig even niet meer kwijt. Zelfs niet met die heerlijke klapkuiten van me.

Fijne feestdagen iedereen! Dat het maar een gezellige, liefdevolle, en bovenal lekkere Sint, Kerst en Oud & Nieuw mag worden. Zónder goede voornemens in het verschiet.

Intuïtief eten, Sharon Numan en Henrike Weerstand, €20,99, Kosmos Uitgevers

Nooit meer op dieet: nog meer inspiratie

Ook 'nooit meer lijnen' kan op verschillende manieren. Een paar methodes:

Het FUCK IT dieet

Nooit meer diëten, maar genieten van eten. Grappig geschreven en wetenschappelijk onderbouwd. Caroline Dooner, Uitgeverij Nieuw-Amsterdam, verschijnt januari 2020

Mindful eten

Stop met gedachteloos eten en leer weer genieten. Geest, lichaam, gedachten en gevoelens komen aan bod. Susan Albers, Uitgeverij Ten Have

Dé klassieker: Waarom Franse vrouwen niet dik worden

Doe als Françaises en eet met verstand en smaak, sla nooit een maaltijd over en verlaat nooit de tafel met een vol gevoel of schuldgevoel: zij zijn de dikmakers! Mireille Guiliano, A. W. Bruna uitgevers