Ouders mogen doodgeboren kind registreren (nu.nl)


Ouders krijgen de mogelijkheid om een doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP).Dat hebben de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie maandag toegezegd.De registratie is op vrijwillige basis. Ouders krijgen de keuze, ook met terugwerkende kracht, of hun doodgeboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen.Ouders kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand voor een doodgeboren kind. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.ErkenningVoor de registratie is druk gelobbyd. Initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg laten weten dat ze verheugd zijn. Ze noemen de registratie niet alleen een erkenning van het bestaan van de kinderen, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt. ...

door Ignatia in Binnenland  ·  28 Reacties

  • 0
  • 1235x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

En terecht! 62 jaar geleden werd mijn broertje geboren... ik was 4 we hebben het van mijn ouders nog een kusje moeten geven, lag in een klein tekenkistje van mijn vader, is door mijn tante meegenomen met de trein naar Almelo die het daar in haar tuin begraven heeft), omdat toen verboden werd, een te vroeg (niet levensvatbaar kind) te begraven op een begraafplaats.. Er werd gezegd: begraaft U het maar buiten de stad in een berm, of andere optie : DE VUILNISBAK...! Dat was Arnhem1953... Gelukkig wordt dat steeds beter en kunnen ouders ook een plek krijgen op een begraafplaats...waar ze heen kunnen gaan! En registreren hoort daar ook bij!

2
1 Sempre

Mooie ontwikkeling, ook die kindjes hebben bestaan.

2
2 Marrie

Eindelijk eens een goed besluit van deze regering....HULDE !!!

1
3 RAGNAROK

Het blijft een moeilijk iets. Als mij word gevraagd of ik kinderen heb zeg ik meestal nee, maar soms ook 3 (niet levende). Het is een gevoel dat na 28 jaar nog niet minder is geworden.

0
4 Hoezodan

@4 wat ongelovelijk sneu voor jou...het waren hele kleine mensjes die helaas de overstap naar de wereld niet hebben mogen maken..Koester ze aub in je gedachte.. Zij zijn wel overbrekelijk met je verbonden en dat gaat nooooit meer weg!

0
5 Sempre

Sorry, ik ga hier tegen een paar schenen schoppen, niets persoonlijks, maar ik vind het een beetje onzinnig.

Wat heb je er nou aan? Je gaat je bestand toch niet vullen met doodgeboren kinderen, wat is daar de functie nou van?

17
6 David

@6 rouwverwerking.

0
7 pizzafried

** gebruiker verwijderd **

@1 Wat een verdrietig verhaal. Ik heb gelukkig niet zoiets mee hoeven maken maar het raakt mij toch. Net als het berichtje op #4.

@6 Vind jij het serieus onzinnig, zelfs als je bovenstaande reacties leest? Daar begrijp ik niks van.

8 verwijderd23941

@4 Ik antwoord met 5, waarvan 2 overleden voor de geboorte. Het blijft een open wond dat ze beiden wel in moesten worden geschreven bij de burgerlijke stand en niet in het trouwboekje mochten worden vermeld. Ons meisje heeft wel een grafje op een kerkhof, onze jongen weggestopt onder een heg.
Mijn ouders hebben er nooit met buitenstaanders over kunnen praten. Hun zoontje mocht ook niet in het trouwboekje, maar bij de volkstelling moest hij wel vermeld worden anders een boete.

Het blijven wel onze kinderen waar we veel te vroeg afscheid van moesten nemen en die we nooit kunnen vergeten ook al zouden we het willen.

0
9 sprookjesvertelster

@8
Dus als je een dood kind ter wereld gebracht hebt heb je troost aan de gedachte: Maar ik heb hem wel in de BRP mogen inschrijven?

Stel dat je tijdens je rouwproces door een fout bij de BRP een of andere vraag of post krijgt voor je doodgeboren kind. Is toch ook niet leuk?

11
10 David

@10 onderzoeksvraag: Hoevaak komt het voor dat de BRP een fout maakt en vragen stelt of post verstuurt aan nabestaanden van overledenen?

0
11 pizzafried

** gebruiker verwijderd **

@10 Ik denk dat het meer de gedachte is dat je kind niet alleen voor jou maar ook voor de buitenwereld bestaan heeft. Maar ik spreek niet uit ervaring, ik probeer me slechts in te leven, voor zover dat mogelijk is.

12 verwijderd23941

@1 Het is niet te geloven wat u beschrijft. Echt heel erg voor U merk ik en wat zal dat erg geweest zijn voor uw ouders. Vroeger was dus lang niet alles beter !

0
13 Theo7

@6 resp. @10
Gezien alle andere reacties alhier kwalificeer ik uw bijdragen als uitermate lomp, bot en geschreven met een groot gebrek aan inlevingsvermogen.
Schrijf dan niets: nu kwetst u alleen maar mensen.

14
14 Dagmarrrrrrrrrrrr

@14
Ik heb gewoon een andere mening en bekijk het van een andere kant. Dat lijkt me toch geen reden om me stil te moeten houden.

Het is natuurlijk niet het idee om mensen te kwetsen. Maar soms staat de mening van de een haaks op die van de ander. Kan ik ook niets aan doen.

4
15 David

@15
Dan komt die mening van u m.b.t. dit specifieke onderwerp verdomd rottig uit uw toetsenbord.
Én daar kunt ú alles aan doen.

Ik hoop oprecht dat het verliezen van een (ongeboren) kind u niet overkomt noch dat u de mededeling zult krijgen dat kinderen krijgen (indien u ze tenminste wilt) niet voor u is weggelegd.

Mocht het u toch overkomen, is het voor u te hopen dat u wat fijnzinnigere reacties zult krijgen i.t.t. "uw mening" die u hier m.b.t. dit thema schaamteloos ventileert.

Goedenavond.

4
16 Dagmarrrrrrrrrrrr

Ha. Ik hoorde net van een collega dat met een geboorteakte het mogelijk is om je kind alsnog door de verzekering vergoed kunt laten begraven of cremeren.

In dst geval, goed idee. Ook nog zelf een uitvaart betalen is wel erg zuur na een kindje verliezen.

5
17 David

@8 resp. @ 12
Kubusje van mij een dikke

3
18 Dagmarrrrrrrrrrrr

@18
Sorry Kubusje stukje tekst weggevallen.
Moet zijn: van mij een dikke, welgemeende plus.
Zo kan het dus ook.

12
19 Dagmarrrrrrrrrrrr

@18 Dagmar

met mijn dank!

0
20 Grootmoeder

@15 David, je hebt een andere mening en dat mag zeer zeker.
Het probleem wat ik met uw bijdragen heb is de onwetendheid die u tentoon spreidt.
Een levenloos geboren kind moet vanaf de 24e zwangerschapsweek wel aangegeven worden bij de burgerlijke stand, ( zo was het in 1984) maar mocht niet ingeschreven worden in een trouwboekje. Daar wordt nu hopelijk een einde aan gemaakt.
Voor u is het "normaal" dat levenloos geboren kinderen niet bestaan en dat daar niemand verdriet van heeft.
Weet u David, hoe het voelt als mensen je zwanger hebben gezien, hebben gevraagd wanneer de baby verwacht wordt, dus belangstellend waren, later aan je vragen "en? wat is het geworden?" Hoe het is als je oudere kind huilend thuiskomt omdat er op school wordt gezegd dat je "lekker geen broertje of zusje hebt gekregen?" Of nog erger, dat zelfs familieleden die je weinig ziet vragen om een trouwboekje omdat "dat kind" daarin moet staan en je dus liegt als het niet zo is? Nee, wij hebben nooit gevraagd om een "certificaat" dat er 2 kinderen in hetzelfde jaar levenloos werden geboren. Wel hebben we gevraagd (zowel in de gemeente waar de aangifte werd gedaan als in onze woongemeente) om vermelding in het trouwboekje. Volgens de wetgever mocht dat dus niet.
Het zou heel goed zijn om dat wettelijk mogelijk te maken.
Uw stelling dat er fouten worden gemaakt bij het BRP, heeft er dus helemaal niets mee te maken. Elke geboorte of overlijden wordt daarin geregistreerd, dus er veranderd niets in het BRP. Het blijft een levenloze geboorte waardoor er geen effectieve correspondentie wordt verstuurd.

0
21 sprookjesvertelster

@15 ik weet niet hoe oud je bent, en neem aan dat je een man bent... dus noooit leven in je buik gevoeld hebt...Je baby die schriktvan geluiden, vaak slaapt en stil is...weer wakker wordt en begint te trappelen.. Als het heeel druk is, dat je het kunt kalmeren door zachte muziek, over je buik te aaien.. zelf praten... etc... Een moeder staat zoo dicht bij het leven, en als een kind je afgenomen wordt door de dood, ook al is het in je buik, is een vreselijk gebeuren! En daarom verdienen al die kleine meisjes en jongetjes , die de kans niet hebben gekregen om de veilige haven levend te verlaten een naam, registratie en een plekje waar ze herdacht kunnen worden... dus... zo denk ik er over!

1
22 Sempre

@17 dan moet je daar wel voor verzekert zijn en dat zal meestal niet zo zijn.
Ik heb bij @4 verteld wat er met mij gebeurd is. Gewoon om te laten zien wat het met je doet. Dat het iets is wat je je leven meedraagt.
Zelf heb ik niet de behoefte aan registratie, maar ik vind dat iedereen er vrij in moet zijn. Het is mooi dat het nu kan!

0
23 Hoezodan

Ik heb nooit begrepen waarom Europeanen zo lang blijven rouwen om de doden. En er ook zoveel schuldgevoelens en spijt aan over houden. Het lijkt wel alsof we het hele idee van sterven hebben weggedrukt en ontkend.

Ik zie in andere landen mensen met een kort ritueel afscheid nemen van hun doden om dan weer verder te gaan. Maar wij schijnen de doden niet te kunnen loslaten. Het zal wel een geloofskwestie zijn ergens diep van binnen. Geloof dat we eigenlijk onsterfelijk zijn of zo.

6
24 Phiteceen

Als het mij als ouder zou betreffen dan zou ik toch niet geheel tevreden zijn. Het is en blijft vrijwillig. Had de baby een uur geleefd dan moet het worden ingeschreven in de gemeentelijke administratie. Die vrijwilligheid zou mij nog niet lekker zitten.

3
25 hendrik46

@24 ,
Misschien is het eerder zo dat wij het leven niet kunnen loslaten. Omdat dat het enige is wat bestaat.

0
26 fin.demeer

@24 zo heeft elke cultuur zijn tradities en rituelen die een ander vreemd kan vinden

0
27 Doei

Kennelijk zijn er mensen die hier een grote waarde aan hechten.
Fijn voor ze dat ze nu dan hun doodgeboren kinderen kunnen registreren.
Ik zie echt niet wat dat aan de situatie verandert en wat zo´n registratie voor nut heeft.,

1
28 Bal gehakt

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Weetal
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@1En er komt nog veel meer bij,voordat het klaar is....

zojuist geplaatst door Weetal

Weetal
GeenStijl: Gaaf land: '450.000 mensen in voedselnood'

@3Oftewel:Nederland is één van de rijkerelanden van de derde wereld....

9 minuten geleden geplaatst door Weetal

eh
Wiebelende ster onthult zwaarste stellaire zwarte gat in onze Melkweg (dat ook nog eens heel dichtbij blijkt te zijn)

Livescience:https://www.livescience.com/space/black-holes/largest-known-baby-black-hole-discovered-extremely-close-to-earth...

9 minuten geleden geplaatst door eh

Weetal
GeenStijl: Gaaf land: '450.000 mensen in voedselnood'

Nederlands is toch één van de rijkste landen.Kun je nagaan hoe beroerd andere landener aan toe zijn,zoals Noorwegen, Zwitserland of Mona...

11 minuten geleden geplaatst door Weetal

wildersfan
GeenStijl: Gaaf land: '450.000 mensen in voedselnood'

Ik hoor net dat de verbouwing van het Kremlin eh... Binnenhof 2 miljard gaat kosten en dat het over 5 jaar klaar is. ...

16 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
GeenStijl: Gaaf land: '450.000 mensen in voedselnood'

Waar is dat? Afrika? Rusland?...

19 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Kabinet haalt streep door verlenging subsidie voor tweedehands stekkerauto's

@6 Vroeger waren we het beste land van de wereld. Dat zijn we allang niet meer....

21 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Wedergeboren
We moeten van het gas af, maar helemaal soepel gaat het niet: komt het nog goed?

@1 "Kan het artikel niet lezen!" Ga evt naar http://archive.today ...

21 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nighthawk
Muziekdraadje

Status Quo and The Beach Boys - 'Fun Fun Fun'https://www.youtube.com/watch?v=1UooD6GN9Gs...

24 minuten geleden geplaatst door Nighthawk

ongelovenloos
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

Voor dat geld bouw je onderhand een hele nieuwe wijk....

25 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

NK. App
Hot Thai PornPorn Lesbian GrindTeensex99Amma Son SexSex In GirlsSunny Leone XnxxAssoassesBreckie Hill Leaked NudesPorn Music VideoAssamese Hot SexPorn Hot IndiaSexy Video Hd ChinesePokemon Cynthia HentaiMallu Aunty First Night SexPerv Therapy PornBokep MiyabiNaked Russian ChicksXnxx BossSexy ChutiyaKari Byron SexyKannur SexJufe450Ashe Maree NudeMovie ScenepornPorn AbuseHottest Reverse CowgirlHentai HeveanYong Porn VidioTamilsrxBhind The Scenes PornOral Sex ImagesXvidios PageGranny SexoLivia BritoAnalsex VideoPakistani XnxAyesha XxxKorean Adult FilmVídeos De PornográficoMature Porn StarsJennifer Lopez AznudeHd Hindi X VideoFeaks Of CockSexy Hardcore PornIndian Aunty New Sex VideoPorn Stories Hindi AudioBest Of Celebrity PornShagging My SisterFamily XxBf Bangla BfHot Love Making VideosGharelu ChudaiIndia Xxx NewFamily Sex FilmVixen Full Length VideoMom And Sonporn VideosOnly Teen BlowGirls PornGay Chat AveniePorno AvivoMargotrobbie NakedRasmika PornDesi BoorEva Elfie Hot VideoFree Sex Game SitesPeta Jensen DpMadison Deck2019 Xxx VideoPenile Erection PicturesBlue Sexy Blue Sexy Blue SexyAngela White Hot PornMiakhalifa FuckHanime1Pornography Black And WhiteNatalie.reynolds NudesVixen Xxx VideoFree Hd Full PornXxx Girl PhotoCumshot On My WifeXhamsyetsHard Core Porn For FreePornô 22Türk Türbanlı PornolarDerprixon PornHollywood Sex Short MovieCeleb JihLesbains Sucking Big TitsPorn Daughter DadLatina Chubby NudeCumming In The ShowerAyanna AngleTeen Porn HindiPorn RussianPerona HentaiVanna White NudCyber Kitty NudeGirlboysexTelugu Bgrade MoviesSexsenseHandjob MachinePeridcope PornCumming On Big TittiesMatureporn PicsXxxxtReality Kings XhamsterAsyalı PornolarDeep Anal SexMilky PeruLily Lane CreampieGranny Tube PornBoundhub.comHow To Get Laid On TinderSex GirlMarieee_loveeeStepmomxxYotsuha KominatoShower CamTrue NuditsAngiiinalgonaPure Taboo All VideoAnal AcrobatsGromits PlazaSarah ShahinudeEmhyr WitcherAyy LmaoXvideos SelfieSlipping Mom XxxSeducing Porn FreeXxx Hd Full Hindiافلام إباحيهFilme De Sexo Brasileiro GrátisClear SexSunny Leone Ki Bf Movie HdStoya Xxx VideoFree Black PoneXxx CallegWizard PornReddit RarbgAll Comics PornMia IdabellaPron Hot MomBoss And Employee Sex VideosLatest Mallu PornNova SavageSad XnxxAunty Removing BlousePokemon Dawn XxxBoobs Kissing SuckingTeiple AnalNude In Public Men