RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Sport

Marco van Basten verloor miljoenen met beleggen: 'Ongelofelijke sukkel'

Marco van Basten bij de presentatie van zijn boek. Beeld © ANP

Hij was ooit de beste voetballer van de wereld, maar niet de beste belegger. Marco van Basten verloor in een klap tien miljoen euro met zijn beleggingen.

Dat onthult hij in zijn recent verschenen biografie, 'Basta'. Van Basten vertelt daarin over zijn enkelblessure, de mislukte trainerscarrière en over zijn leven na het voetbal. Het is vooral het gedeelte over zijn financiën dat er uitspringt.

Aanslagen

In 1998 stapt Van Basten met '50 miljoen gulden in zijn kontzak' bij ABN Vermogensbeheer binnen. Hij belegt het volledige bedrag, omgerekend 23 miljoen euro, bij ABN.

Een paar jaar later slaat het noodloot toe. Op 11 september 2001 vliegen twee toestellen het World Trade Centre binnen. Beleggers wereldwijd schieten in paniek en aandelen worden gedumpt.

Extreem weer

Van Basten ziet de beurskoersen naar beneden duiken en maakt zich zorgen. "Waarom bellen ze me niet? Ze weten toch ook dat ik het nieuws volg? Ze moeten toch op mijn geld passen? Het verstandig beleggen?"

De oud-voetballer belt zijn vermogensbeheerder op. Die legt hem uit dat ze door 'extreem weer' zijn gegaan en zijn vermogen is geraakt. ABN adviseert om te blijven wachten op betere tijden.

Redden wat er te redden valt

Dat besluit Van Basten niet te doen, hij stapt uit. Van zijn 23 miljoen euro is nog maar 13 miljoen euro over. "Wie zegt me dat er niet meer aanslagen komen? Nee, ik pak mijn verlies. En wel zo snel mogelijk. Redden wat er te redden valt. Met dat bedrag kan ik in ieder geval overleven. Met mijn gezin."

Ongelofelijke sukkel

In zijn biografie noemt hij zichzelf een 'ongelofelijke sukkel'. Het was overigens niet de enige financiële fout die Van Basten maakte.

Zijn belastingadviseurs hadden in de jaren '90 een constructie opgetuigd, die niet legaal bleek. De fiscus liet beslag leggen op al zijn rekeningen en stuurde hem een aanslag van 32,8 miljoen euro. Die zou hij uiteindelijk voor een onbekend bedrag schikken.