Direct naar artikelinhoud
NIEUWSHANDELSOORLOG

‘Nederlandse’ kaas lijdt het meest onder handelssancties VS

Een product van Zwitserse oorsprong is het Nederlandse exportproduct dat het meest gaat lijden onder de handelssancties die de Verenigde Staten instellen tegen de Europese Unie. Voor miljoenen euro’s aan Emmentaler kaas en andere kaassoorten en -vervangers moeten fabrikanten een andere afzetmarkt vinden.

Emmentaler wordt ook gemaakt in Frankrijk, Beieren en Finland.Beeld AFP

Tot die slotsom komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na bestudering van de Amerikaanse maatregelen. De VS mogen van de Wereldhandelsorganisatie voor 8 miljard euro aan goederen uit Europa met een hoger importtarief belasten. Dit als genoegdoening voor de staatssteun die jarenlang is verleend aan de Frans-Britse vliegtuigbouwer Airbus, tegen de internationale spelregels voor concurrentie in.

De Amerikanen richten hun pijlen nu vooral op exportproducten als vliegtuigen en wijn. Frankrijk is het zwaarst getroffen: dat ziet 2,7 miljard euro aan goederen voor de export duurder worden voor Amerikaanse afnemers, of 34 procent van het totaal. Samen met de Duitsers en Britten draaien de Fransen op voor het grootste deel van de rekening: 82 procent van de totale exportwaarde.

Het gelag voor Nederland is betrekkelijk klein: ruim 38 miljoen, of 0,2 procent van de totale export naar de VS. De Amerikanen zijn niet de belangrijkste afnemers van ‘kaas uit Holland’. Dat zijn de Duitsers. Die waren vorig jaar goed voor eenderde van de kaas die Nederland exporteerde. Slechts 17 procent van de 3,5 miljard euro aan kaas die op transport gaat komt verder dan de buitengrenzen van de Europese Unie, berekenden CBS en de Universiteit Wageningen.

De aanduiding ‘Emmentaler Zwitserland’ is beschermd, maar de kaassoort zelf is geen appellation d’origine protégée (beschermde geografische aanduiding). Emmentaler wordt ook gemaakt in Frankrijk, Beieren en Finland. Emmentaler is vooral een populair bestanddeel van de kaasfondue.

De VS neemt verder Franse en Spaanse wijn, Duitse machines, Schotse en Ierse whisky, Italiaanse en Ierse likeur, Spaanse olijfolie, Italiaanse kaas en Ierse boter op de korrel.