RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

18 jaar burgemeester van Rotterdam? Aboutaleb wil graag blijven

Burgemeester Aboutaleb opent een tentoonstelling, 2018. Beeld © ANP

Ahmed Aboutaleb wil burgemeester blijven van Rotterdam. Hij is het al bijna elf jaar, sinds januari 2009. En als het aan hem ligt, stapt hij nog lang niet op: als zijn tweede termijn van zes jaar in 2021 afloopt, tekent hij graag bij voor nóg zo'n periode.

"Ik wil graag nog een tijdje beschikbaar zijn voor de stad Rotterdam", zegt de 58-jarige Aboutaleb. "Ik denk dat de stad gebaat is bij continuïteit en dat ik dat kan leveren op dit moment." Hij zegt dat hij nog bruist van energie en 'veel ideeën en veel kracht heeft' om Rotterdam verder vooruit te helpen.

Feyenoord City

In een nieuwe periode van zes jaar wil Aboutaleb nog investeringen doen op het terrein van openbaar vervoer, woningbouw en duurzaamheid. Ook wil hij bijdragen aan de energietransitie in de stad.

Daarnaast wil hij de bouw realiseren van Feyenoord City, met onder meer een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord, en de verbouwing van museum Boijmans Van Beuningen van nabij meemaken. Die renovatie neemt de komende zeven jaar in beslag.

Van
Lees ook:
Van achterstandswijk naar burgemeesterschap: blijft Aboutaleb in Rotterdam?

De Rotterdamse werkgevers staan in elk geval achter een nieuwe benoeming van Aboutaleb. Ze willen dat hij aanblijft omdat hij 'zorgt voor de stabiliteit waaraan ondernemers behoefte hebben'. Afgelopen maand noemden ze hem een 'voortreffelijke burgemeester'.

Vertrouwenscommissie

Aboutaleb heeft zijn besluit vanochtend overgebracht aan de commissaris van de Koning, de fractievoorzitters van politieke partijen in de stad en het Rotterdamse college. Of hij een derde termijn krijgt, wordt straks bepaald door de gemeenteraad en een vertrouwenscommissie.