RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Man die zus (14) per ongeluk doodschoot, hoeft cel niet meer in

De rechtbank in Lelystad (archieffoto). Beeld © ANP

Een 20-jarige man uit Almere die ruim twee jaar geleden zijn 14-jarige zus doodschoot, hoeft niet meer de cel in. De rechtbank zegt dat hij zijn zus niet met opzet doodde toen hij haar een vuurwapen liet zien waarvan hij niet wist dat het doorgeladen was.

Hij haalde de trekker over en raakte het meisje in haar romp. Ze bezweek drie dagen later aan haar verwondingen.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde hem tot een onvoorwaardelijke celstraf die gelijk is aan het aantal dagen dat hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast legde de rechter een voorwaardelijke celstraf van 256 dagen op.

Geen opzet

Volgens de rechtbank staat vast dat de man zijn zusje niet 'willens en wetens' heeft doodgeschoten en was er geen opzet in het spel. Het was roekeloosheid, vindt de rechter. Maar de dood van het meisje is dus wel zijn schuld.

Sean
Lees ook:
Sean kijkt na 30 jaar terug op dramatische gebeurtenis: 'Ik schoot per ongeluk mijn zusje dood'

Volgens de Almeerder haalde hij het wapen tevoorschijn om stoer te doen. Hij heeft verklaard dat hij niet wist dat het was doorgeladen, en dus schietklaar was. Eerder had hij ook al selfies met het wapen aan vrienden verstuurd.

Leven met de gevolgen

De rechtbank hield er in het vonnis rekening mee dat de man moet leven met het idee dat hij zijn zusje om het leven heeft gebracht, en de gevolgen daarvan de rest van zijn leven met zich mee moet dragen.