RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Cadeautje voor Trump: Nederland geeft meer geld aan NAVO-organisatie

Premier Rutte op de NAVO-top in Londen. Beeld © EPA

De bijdrage van Nederland aan de NAVO-begroting gaat vanaf 2021 omhoog met iets meer dan 5 miljoen euro per jaar. "Echt klein bier", zegt premier Mark Rutte bij aankomst op de NAVO-bijeenkomst in Londen over de verhoging.

Het gaat om een bijdrage aan de kosten van de NAVO-organisatie en niet om de Nederlandse defensie-uitgaven. "Het stelt niet veel voor, een paar miljoen voor de administratieve kosten voor het hoofdkantoor”, zegt Rutte.

Amerikaanse bijdrage daalt

De bijdrage van Nederland en andere Europese landen stijgt iets, omdat de Amerikaanse bijdrage omlaag gaat. De bijdrage van de Verenigde Staten daalt, van ruim 22 naar ruim 16 procent van het totaal, werd eerder al bekend. Het verschil wordt omgeslagen naar de overige bondgenoten. Die van Duitsland komt zelfs op hetzelfde niveau als de Amerikaanse bijdrage.

Geste voor Trump

"Dit is een geste, een cadeautje voor Trump", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Want de Amerikaanse president klaagt al langer over Europese defensie-uitgaven."

NAVO-landen hebben afgesproken om in 2024 het bedrag van 2 procent van hun nationaal inkomen uit te geven aan defensie. Nederland zit onder de 1,4 procent. Op de tweede dag van de NAVO-top in Londen staat woensdag de lastenverdeling hoog op de agenda.

Is
Lees meer:
Is de NAVO hersendood? 'Nee, maar er zijn wel echte hobbels'

Uitgaven stijgen, maar niet genoeg

President Donald Trump trok dinsdag al van leer tegen de lidstaten die in zijn ogen te weinig uitgeven aan defensie en kondigde dreigend aan leiders hierop aan te spreken. Hij stelde zich openlijk de vraag of de VS bondgenoten die tekortschieten nog wel zouden moeten verdedigen.

Trump claimde als zijn verdienste dat de NAVO-landen hun defensiebestedingen sinds zijn aantreden verhogen. Volgend jaar is dat 130 miljard dollar, maar slechts negen lidstaten halen de 2 procent van het nationaal inkomen, de norm die ze moeten nastreven voor 2024.

"Wij geven nu echt heel veel uit aan materieel", aldus Rutte. "De grote vraag is: hoe werk je toe naar de 2 procent. Daar zijn we nog lang niet. Dat zal een groot thema zijn bij de komende verkiezingscampagne."

Thema’s op de top

De enige officiële werksessie van de top duurt woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. Naast de lastenverdeling wordt gesproken over onder meer terrorisme, Rusland, de opkomst van China, wapenbeheersing, de paraatheid van de strijdkrachten en de ruimte als NAVO-domein.

De kritiek van de Franse president Macron op het bondgenootschap, en met name Turkije, komt vast ook weer ter sprake. Een voorstel om een groep deskundigen te laten kijken naar verbetering van de samenwerking binnen de NAVO kreeg al steun van diverse leiders.

Regeringsleiders roddelen op receptie over Trump

00:47