RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Eerst een blaastest, daarna een slaaptest

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Slaperige automobilisten zijn een gevaar op de weg. Ze vormen zelfs net zo'n bedreiging voor de verkeersveiligheid als bestuurders die dronken zijn. Maar als je te moe bent om te rijden, word je daar niet op gecontroleerd. In Vlaanderen gaan ze daar nu toch mee beginnen.

Deze maand wordt in Vlaanderen bij een verkeerscontrole naast een blaastest ook een slaaptest gedaan. Dat eerste onderzoek gebeurt door de politie, het tweede door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Automobilisten hoeven niet mee te werken aan zo'n slaaponderzoek. De test is anoniem. De politie kijkt niet mee.

Speekseltest

Het slaaponderzoek bestaat onder andere uit de speekseltest. Dit speeksel wordt in een laboratorium in Nederland onderzocht op melatonine. Dit is een hormoon dat ons kan vertellen wanneer we eigenlijk zouden moeten slapen.

Allerlei filmpjes

Zo'n slaaponderzoek is niet eerder gedaan in het kader van verkeersveiligheid, zegt slaaponderzoeker Marijke Gordijn. Zij werkt bij Chrono@Work, het bedrijf dat het speeksel zal analyseren.

Het is niet bekend hoeveel mensen slaperig achter het stuur zitten. Wel komt het geregeld voor: een enkele keer vallen mensen zelfs in slaap tijdens het rijden, zo is te zien op allerlei filmpjes van zelfrijdende auto's.

Vermoeide bestuurders zijn een gevaar op de weg. Als je vier uur nadat je normaal naar bed gaat in de auto stapt, rijd je even slecht als wanneer je 0,5 promille alcohol in je bloed hebt, zegt slaapexpert Marijke Gordijn.

Vragenlijst

Naast de speekseltest krijgen de automobilisten ook een vragenlijst met vragen over slapen en vermoeidheid. Op die manier kan bijvoorbeeld gekeken worden of automobilisten misschien denken dat ze niet moe zijn, maar dat ze dat wel zijn op basis van de testresultaten. Volgens slaaponderzoeker Marijke Gordijn onderschatten we vaak hoe groot de impact van vermoeidheid op ons rijgedrag is.

De resultaten van het onderzoek worden in februari verwacht en zullen een onderdeel worden van een nieuwe campagne van de VSV.