Buitenland

Honderden tot duizenden burgers (‘relschoppers’) afgeslacht door islamitisch regime Iran

03-12-2019 19:57

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben volgens de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk duizenden mensen gedood tijdens de massale demonstraties van afgelopen maand. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International rept van zeker 208 betogers die om het leven zijn gekomen.

“Iran doodt momenteel misschien wel duizenden mensen, daarom sluiten ze het internet af zodat mensen niet kunnen zien wat er gebeurt”, zei de president in Londen voorafgaand aan de NAVO-top.

Amnesty International telde zeker duizend arrestaties, onder wie 180 demonstratieleiders die de doodstraf boven het hoofd hangt.

Het regime ontkent de dodentallen ten stelligste. “De aantallen slachtoffers zijn absoluut fout en liggen veel lager”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Veel van de vermeende slachtoffers leven nog. Bovendien zijn veel mensen door “bewapende relschoppers” neergeschoten en niet door de veiligheidstroepen, ging hij verder.

Maar voor het eerst erkende het regime wel dat veiligheidstroepen demonstranten hebben doodgeschoten. De staatstelevisie meldde dat “relschoppers” zijn doodgeschoten die op diverse plaatsen meededen aan de demonstraties.

Duizenden mensen hebben meegedaan aan demonstraties tegen de verhoging van de brandstofprijzen. De VN maken zich zorgen omdat Iraanse veiligheidstroepen met scherp op demonstranten schieten. De organisatie roept de Iraanse autoriteiten op het geweld tegen actievoerders in te dammen.

Lees ook: Marxistische NOS schuift schuld problemen Iran in schoenen Trump en ‘ongelijkheid’, islamitische dictatuur onbenoemd