RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Honderden zingende supporters ontvangen klimaatactivist Greta Thunberg

De aankomst van Greta Thunberg in Lissabon. Beeld © EPA

Klimaatactiviste Greta Thunberg is vandaag in Portugal aangekomen. Ze maakte op de catamaran La Vagabonde een overtocht van 20 dagen, van New York naar Lissabon.

De Zweedse tiener is in Europa om de klimaattop in Madrid bij te wonen. Ze werd opgewacht door honderden zingende supporters met spandoeken toen haar boot in de haven aanmeerde en ze aan wal stapte.

Spoedklus
Lees ook:
Spoedklus maar wel een belangrijke: Madrid maakt zich op voor klimaattop

Thunberg was aanvankelijk onderweg naar Chili om de klimaattop van de Verenigde Naties bij te wonen, maar door onrust in het Zuid-Amerikaanse land is die conferentie verplaatst naar Madrid.

Twitterhulp

Om in Madrid te komen, moest ze wel enig werk verzetten. Ze wilde per se niet vliegen vanwege het milieu en was bijna op haar bestemming toen ze hoorde dat de top werd verplaatst. Ze wist niet meer of ze in Madrid kon komen en vroeg daarom om hulp op Twitter. Die kreeg ze.

Klimaatconferentie

Thunberg stak eerder per zeilboot vanuit Groot-Brittannië de Atlantische Oceaan over, samen met anderen. Ze sprak in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Vanuit de VS zou ze doorreizen naar Chili. De klimaatconferentie in Madrid is op 2 december begonnen.