RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet toch af van wachtgeld

Klaas Dijkhoff van de VVD Beeld © ANP

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet verder af van wachtgeld. Dat meldt hij op Facebook. Hij zet zijn 'mening opzij' nu hij opnieuw in opspraak is gekomen door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding.

Dijkhoff streek de afgelopen tijd 4900 euro per jaar op voor reiskosten die hij niet maakte, ontdekte HP De Tijd. Hij dacht dat hij de reiskosten niet ontving, maar controleerde dat niet. Hij betitelt dat zelf als ‘stom’.

Per direct stopt hij met wachtgeld

Vorige week ontstond er ook al ophef. Toen werd bekend dat de VVD-fractievoorzitter jaarlijks 37.000 euro bruto aan wachtgeld krijgt. Hij heeft daar recht op omdat hij staatssecretaris en minister was in het vorige kabinet. Na ophef die ontstond, bleef Dijkhoff erbij dat het wachtgeld niet ging terugbetalen.

"Ik werk er hard voor en ik hou me aan de wet", zei hij in een eerste reactie. Ook premier Mark Rutte liet vrijdag nog weten dat Dijkhoff het volste recht op het wachtgeld had.

Komt op zijn besluit terug

Maar vandaag komt Dijkhoff dus op dat besluit terug en maakt de fractievoorzitter op zijn Facebookpagina bekend dat hij toch per direct stopt met het wachtgeld. 

Hij gaat eerder ontvangen wachtgeld niet terugbetalen, laat een woordvoerder van de VVD weten.  

VVD-fractievoorzitter
Lees ook:
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet toch af van wachtgeld

Verlies in de peilingen

Het wachtgeld zorgde voor kritiek bij de achterban van de VVD. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond verloor de partij door de wachtgeldkwestie twee zetels.

Dijkhoff licht in zijn verklaring toe: "Ik vind nog steeds hetzelfde en ga dus ook geen andere, wellicht meer wenselijke mening verkondigen. Ik vind tegelijkertijd dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze."

De VVD'er vervolgt: "Daarom heb ik besloten mijn mening opzij te zetten en de toelage (bij u beter bekend als: wachtgeld) per direct stop te zetten. Ik sta nog steeds volledig achter de regeling en achter iedereen, in de landelijke, provinciale of lokale politiek, die op grond van die regeling ontvangt waar zij of hij voor heeft gewerkt."

Ook Arne Weverling ziet af van wachtgeld

Ook VVD-Kamerlid Arne Weverling laat via Twitter weten af  te zien van zijn wachtgeld. Weverling kreeg een toelage bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid, zodat hij er niet op achteruitging bij zijn overstap van het wethouderschap naar de Tweede Kamer. Maar hij zet dat  dus nu  ook stop.

"Dit om de discussie die vorige week is opgelaaid op inhoud te kunnen voeren."