RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Onderzoek naar beïnvloeding proces-Wilders duurt langer, PVV-leider woedend

Geert Wilders in de beveiligde rechtbank op Schiphol Beeld © ANP

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft langer de tijd nodig om documenten te onderzoeken naar de mogelijke beïnvloeding van het strafproces tegen Geert Wilders. Zo lang zelfs, dat het te laat komt voor de hervatting van de rechtszaak.

En dat maakt PVV-leider Wilders kwaad. "Smerige politiek van minister Ferd Grapperhaus", noemt hij het op Twitter. "De minister wil dus eerst een veroordeling en daarna pas open kaart spelen over beïnvloeding. Proces kan pas doorgaan NADAT onderzoeksresultaten er zijn. Anders beschouw ik het uitstel van de Minister als een oorlogsverklaring." 

Verslag pas in februari

Grapperhaus zei eerder dat hij ernaar streefde het onderzoek nog voor kerstmis af te ronden. Maar de onderzoekers bleken zich over meer documenten te moeten buigen dan ze hadden verwacht. De minister houdt er rekening mee dat hij pas begin februari verslag kan uitbrengen, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders

Het proces tegen Wilders wordt volgende week bij het gerechtshof hervat. De informatie van het ministerie zal waarschijnlijk dus later komen dan de uitspraak in het hoger beroep.

'Wilders zo stevig mogelijk aanpakken'

Begin september toonde RTL Nieuws aan dat topambtenaren van het ministerie van Justitie zich inhoudelijk hadden bemoeid met de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Een
Lees ook:
Een onderzoek naar de affaire-Wilders

Het ministerie drong er bij het Openbaar Ministerie (OM) op aan om Wilders in de zaak over 'minder Marokkanen'-uitspraken zo stevig mogelijk aan te pakken. Daarnaast adviseerden ze het OM er juridisch met gestrekt been in te gaan.

Wilders nam het woord tijdens de vorige zitting

03:27