Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘De linksen zijn de echte racisten’: Matteo Salvini haalt in Antwerpen hard uit naar Europese elites

Matteo SalviniBeeld BELGA

Op uitnodiging van Vlaams Belang mocht Matteo Salvini, het flamboyante gezicht van de Italiaanse rechtspopulistische Lega, in Antwerpen flink tekeergaan tegen de Europese elites. ‘De linksen zijn de echte racisten. Zij zijn racistisch tegenover de Vlamingen en de Italianen.’

Twintig minuten Matteo Salvini: voor dat blitzbezoek huurde Identiteit en Democratie, de Europese partij van Vlaams Belang, gisteren de pas gerenoveerde Antwerpse Handelsbeurs af, en werd een privéjet gecharterd vanuit Italië. Het zegt wat over de oorlogskassen van de partij. Vlaams Belang en hun Europese verlengstuk zitten er sinds de verkiezingen warmpjes bij, en kunnen zich wat veroorloven. Al was er nog even ongerustheid, want de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken liet flink op zich wachten. “Wereldsterren”, verzucht VB-parlementslid Sam Van Rooy. “Het is altijd miserie met die Italianen”, lacht Antwerps kopstuk Filip Dewinter.

“Een nieuwe hoop voor Europa”, leest het spandoek achteraan op het podium. Het slaat op de golf van populisme die de voorbije jaren de Europese verkiezingen in haar greep hield, maar meer nog op Salvini in hoogsteigen persoon. Hij is het gezicht van de strijd tegen “de identicide van de Europese Unie”, zoals Europarlementslid Gerolf Annemans het omschrijft.

‘De linksen zijn de echte racisten’: Matteo Salvini haalt in Antwerpen hard uit naar Europese elites
Beeld BAS BOGAERTS

Jarenlange vriendschap

Politiek is simpel voor Salvini: zij tegen de rest. Iedereen is tegen de Lega en hun vrienden. De pers, de televisie, de banken, het gerecht – de elite, kortom. In de ideologie van Salvini is het volk goudeerlijk, en willen de elites het volk kapot. “Ze willen één taal, één soort eten. Ook in België. Er zijn zelfs mensen die Kerstmis willen schrappen”, fulmineerde de Italiaan. “De enigen die van Europa houden, zijn degene die hier vanavond zijn.”

De vriendschap tussen Salvini en Vlaams Belang gaat al jaren mee. Aan het begin van de meeting haalt Annemans herinneringen op aan de eerste keer dat hij Salvini zag spreken, toen de Italiaan nog verre van een politieke vedette was. “Al na vijf minuten keken Geert Wilders en ik elkaar aan. We wisten het meteen. Deze man gaat Europese geschiedenis schrijven.”

Jarenlange vriendschap
Beeld BAS BOGAERTS

Intussen is de Italiaan een lichtend voorbeeld geworden voor de Europese rechtspopulisten. Wat hij in eigen land voor elkaar speelde, is in Vlaanderen een natte droom voor veel Vlaams Belangers. Als minister van Binnenlandse Zaken zette hij keihard in op een beteugeling van de migratie naar Italië en Europa. “Zodra we weer in de regering komen, roepen we die boten weer een halt toe”, beloofde Salvini in Antwerpen. De kritiek die hij krijgt van linkse politici, vindt hij hypocriet: door hun genereuze migratiepolitiek, negeren zij de wil van de autochtone bevolking. “Links zegt altijd dat ze vreedzaam zijn, maar eigenlijk zijn zij de echte racisten. Zij zijn racistisch tegenover de Vlamingen en de Italianen.”

Ook de manier waarop hij campagne voert, is een inspiratie voor Vlaams Belang. Geen politicus weet beter dan Salvini hoe hij via sociale media elk uur van de dag campagne kan voeren. Zijn tijd besteedt hij liever aan selfies tussen het volk dan bij debatten in de Italiaanse Senaat.

En zoals het een moderne rechtspopulist beaamt, komt de grootste bedreiging van de islam. “Europa zal christelijk zijn, of zal niet zijn.” Dat Europa was overigens verantwoordelijk voor de vertraging van Salvini. De Lega-kopman voerde maandag in eigen land nog druk oppositie tegen een mogelijke hervorming van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), het reddingsfonds voor de eurozone. Of, zoals Salvini het omschrijft: “geld van de belastingbetaler dat naar de Duitse banken gaat.” 

Jarenlange vriendschap
Beeld BAS BOGAERTS
Jarenlange vriendschap
Beeld BAS BOGAERTS