RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

ABN verwacht economisch betere tijden, maar het hangt af van 'redelijkheid' Trump

Een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese evenknie Xi. Beeld © AFP

De afgelopen jaren is de groei van de wereldeconomie behoorlijk afgekoeld, maar ABN Amro verwacht dat het tij gaat keren. Met een beetje geluk trekt de groei in de loop van volgend jaar alweer aan.

Dat schrijft ABN-hoofdeconoom Han de Jong in een rapport. De bank verwacht dat we nog even moeten doorbijten, maar dat er betere tijden lonken.

China en de VS

De wereldwijde economische groei kreeg de afgelopen twee jaar een flinke knauw en dat had een aantal belangrijke oorzaken. Ten eerste noemt ABN het afbouwen van schulden van Chinese bedrijven. Sinds 2017 is de kredietverlening aan Chinese bedrijven aan banden gelegd, omdat de risico's van gigantische schulden te groot werden.

Verstandig, denkt de bank, maar een bijeffect daarvan was wel een vertraging van de groei door afgenomen investeringen.

En dan is er natuurlijk de handelsoorlog tussen de VS en China. De importheffingen die zijn opgelegd zijn simpelweg extra belastingen en dat is slecht voor de economische groei, concludeert de bank. Bovendien zorgt de onzekerheid over het verdere verloop voor uitstel van investeringen. En dat is weer niet best voor de economie.

De Fed neemt en de Fed geeft

En dan was er ook nog de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, die tot eind vorig jaar renteverhogingen doorvoerde. Dat zorgde ervoor dat geld lenen duurder werd en er dus minder makkelijk kon worden geïnvesteerd. Je raadt het al: dat is voor de groei van de economie niet positief.

En toch zijn ze bij ABN optimistisch. De Fed heeft namelijk inmiddels het beleid behoorlijk omgegooid en in plaats van verdere renteverhogingen de rente tot driemaal toe verlaagd in 2019. ABN denkt dat we daar nog wel even plezier van gaan hebben en dat de renteverlagingen er aan bijdragen dat de Amerikaanse economie voorlopig blijft groeien.

Einde aan de handelsoorlog: hopen op 'redelijke' Trump

De almaar voortdurende handelsoorlog blijft een punt van zorg. Maar het zou logisch zijn als beide partijen, de VS en China, nu aansturen op het afbouwen van het conflict.

"De ervaring leert dat het voor een Amerikaanse president moeilijker is herkozen te worden als de economie heel zwak is. Het risico daarop is groter als het conflict blijft doorzeuren", staat in het rapport.

Het lijkt daarom redelijk om het conflict niet verder te laten escaleren en een wapenstilstand af te kondigen. Maar: "De eerlijkheid gebied te zeggen dat president Trump wat ons redelijk, logisch en rationeel lijkt, toch vaak anders ziet…", aldus De Jong.

Hoe dan ook. Als de redelijkheid wel zegeviert, wat ABN betreft, zal een einde aan de handelsoorlog waarschijnlijk zorgen voor een boost in de investeringen, die nu zijn uitgesteld.

Duitsland: kan niet beroerder, dus wordt het beter

Zelfs uit Duitsland mogen we positief nieuws verwachten, denkt de bank. De groei van de Duitse economie is tot stilstand gekomen, en dat is voor een groot deel te danken aan de dramatische prestaties van de auto-industrie.

De productie van auto's is sinds half 2018 met 15 tot 20 procent afgenomen. "Juist omdat het zo slecht is gegaan, is een verbetering waarschijnlijk", aldus ABN.

Ten eerste worden er inmiddels weer meer auto's verkocht in China, dat is goed nieuws voor de industrie. Ten tweede worden er de komende tijd een hoop elektrische auto's geïntroduceerd door de Duitse merken én er is flink ingeteerd op de voorraad, en dat kan niet blijven duren.

Dat laatste is volgens de bank misschien nog wel het belangrijkste. De vraag naar auto's zou namelijk minder zijn gedaald dan de voorraad, maar op een goed moment zal er dus weer extra geproduceerd moeten worden en dat is goed voor de economie. De verwachting is dat dit al in 2020 gaat gebeuren.

Optimisme

Al met al is de bank daarom optimistisch dat de economische groei weer gaat aantrekken. De grote 'maar' die daaraan kleeft is wel of de Amerikanen en de Chinezen tot een handelsakkoord komen.

Bron: RTL Z