RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Jongeren die jeugdzorg kregen, hebben na hun 18de vaker problemen

Archieffoto Beeld © iStock

Ook na hun 18de verjaardag blijven 'jeugdzorgjongeren' een kwetsbare groep. Ze ontvangen vaker zorg, hebben vaker moeite met rondkomen en komen vaker in aanraking met criminaliteit.

De meeste vormen van jeugdzorg stoppen als iemand 18 wordt. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) onderzocht hoe het daarna met hen gaat. Een derde van de jongeren blijft na die leeftijd een vorm van jeugdzorg ontvangen en een kwart krijgt volwassenenzorg, zoals geestelijke gezondheidszorg (ggz) of wijkverpleging.

Slachtoffer en dader

Jongeren die jeugdzorg hebben gekregen, zijn na hun 18de vaker economisch onzelfstandig dan leeftijdsgenoten en hebben meer betalingsproblemen. Ook zijn ze vaker verdachte of slachtoffer van criminaliteit.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp

In 2018 kregen 428.000 kinderen en jongeren jeugdzorg. Opvallend veel van hen wonen in Oost-Groningen en het midden van Limburg. Zo krijgt in Roermond bijna 13 procent van de jongeren jeugdzorg, tegen een landelijk gemiddelde van ongeveer 10 procent.

Opeenstapeling van problemen

Volgens het Verwey-Jonker Instituut, dat dit eerder onderzocht, wonen in Roermond veel gezinnen met een opeenstapeling van problemen. Zo hebben relatief veel ouders en hun kinderen een licht verstandelijke beperking en komt criminaliteit, werkloosheid en armoede veel voor.

Het is overigens niet zo dat iedereen die jeugdzorg krijgt zware sociale problemen heeft. Veel jongeren krijgen een lichte vorm van hulp, bijvoorbeeld bij het leren omgaan met dyslexie of het aanpassen van hun eetpatroon.

5000
Lees ook:
5000 meer jongeren in jeugdzorg dan vorig jaar