Column

Mark Rutte sluit de PVV uit, maar doet de VVD dat ook?

19-01-2017 08:59

Afgelopen weekend werd het voor eens en altijd duidelijk. Mark Rutte sluit de PVV uit als coalitiepartner.  Tenminste, dat zei hij zondagochtend bij het televisieprogramma Buitenhof. Twee dagen eerder zei hij tegen een reporter van het programma Jinek nog dat hij per definitie geen enkele partij wilde uitsluiten. Maar afgelopen maandag zei hij bij deze zelfde Jinek dat wat hij die vrijdag had gezegd, toch niet waar was. En dat hij die uitspraak wilde omruilen met zijn mening van zondag. Stop. Rutte hijgde er van. Maar hij moest er uiteraard ook smakelijk om lachen. Waar ging het nou immers helemaal om? Het bestuur van het land? Kiezersbedrog? Democratie?  We moeten het volgens geheel liberale traditie natuurlijk wel allemaal met een korreltje zout nemen.

Maar ondanks deze verwarrende manier van communiceren, want in een bijzin zei hij dat hij de PVV-kiezer in geen geval zou uitsluiten, geloof ik toch wel degelijk dat Rutte zich aan zijn woord gaat houden. Er komt geen coalitie met de PVV. Tenminste, er komt geen coalitie met de PVV onder zijn bewind. Wat er gaat gebeuren als Mark Rutte opstapt is natuurlijk niet aan hem. En de kans dat Rutte opstapt is reëel. Hij zal alleen aanblijven als hij wederom premier van ons land kan worden. Maar de situatie zal compleet veranderen als de VVD onverhoopt veel minder kiezers achter zich krijgt dan de PVV.  Als dat gebeurt zal hij zijn conclusie trekken en vertrekken als leider van zijn partij.  Vanaf dat moment zijn alle scenario’s weer mogelijk.

Het meest aannemelijke scenario is wel dat de huidige onderbaasjes van de VVD de macht zullen grijpen en met droge ogen zullen beweren dat het hun democratisch plicht is om samen met de grootste partij het land te leiden. Ze zullen de woorden hun voormalig politiek leider herhalen: wij zullen de kiezer van de PVV nooit uitsluiten.