Omstanders overmeesterden terrorist London Bridge met brandblusapparaat en slagtand van narwal

De mensen die de aanvaller op de London Bridge hebben overmeesterd, werden vrijdag al als helden geprezen. Nu blijkt dat ze de terrorist konden overmeesteren dankzij weinig orthodoxe technieken.

jvt, pvm

Een dag nadat de 28-jarige Usman Khan in Londen twee mensen doodstak en drie voorbijgangers verwondde, raken meer details bekend over de terroristische aanslag.

Khan was ’s morgens aanwezig op een conferentie van het ministerie van Justitie, waar hij verschillende workshops volgde, zo meldt The Telegraph. Tot hij rond twee uur ’s middags begon in te steken op andere bezoekers.

Daarna sloeg Khan op de vlucht, via London Bridge. Verschillende omstanders konden Khan echter overmeesteren. De gids Sevie Hurst was een van de voetgangers die de aanvaller te lijf zijn gegaan. ‘We zagen een man die tegen de grond werd gehouden’, zegt hij aan BBC 5. Volgens hem schreeuwden mensen dat de aanvaller een paar vrouwen had neergestoken. ‘Iedereen probeerde hem tegen de grond te houden. We zagen dat hij nog altijd het mes in zijn hand had. Ik schopte hem tegen het hoofd. We deden zoveel als we konden om het mes uit zijn hand te krijgen opdat hij niemand anders kon verwonden. De mannen daar waren geweldig. Ongelooflijke helden.’

Hurst was echter niet de enige die Khan te lijf ging. Luckasz, een kok uit Polen, rukte van de muur van het congrescentrum Fishmongers’ Hall een anderhalf meter lange slagtand van een narwal, een arctische tandwalvis, en ging de terrorist daarmee te lijf. 'We wilden hem raken, iedereen was aan het schreeuwen', zegt hij tegen Britse media. Hij zei aan de aanval snijwonden hebben overgehouden, maar zonder veel erg.

Een andere omstander gebruikte volgens Britse media dan weer een brandblusapparaat om Khan neer te slaan. Op videobeelden is verder te zien tonen hoe de aanslagpleger op de grond wordt gehouden door meerdere mensen, nog voor de politie toesnelt. Een man in kostuum loopt weg met een mes dat van Khan kon worden afgenomen.

Felicitaties van Johnson

De Britse premier Boris Johnson en de Londense burgemeester Sadiq Khan hebben de omstanders die ingrepen bedankt voor hun moed. ‘Zij vertegenwoordigen het allerbeste van ons land, ik dank hen namens het land’, zei Johnson.

Sadiq Khan wees erop dat de burgers hun eigen leven hebben geriskeerd voor anderen.

Bij de aanval kwamen twee slachtoffers om. Drie anderen raakten gewond. De politie spreekt van een terreurdaad.