PVV uitgesloten van deelname aan college

ALMERE • Vr 29 november 2019 | 1:05 • Vrijdag 29 november 2019 | 1:05

De PVV in Almere maakt geen kans om deel te nemen aan het college van burgemeester en wethouders. Dat bleek donderdagavond uit het verslag van VVD'er Ulysse Ellian over de stand van zaken rondom de coalitievorming in Almere.

Ellian heeft de afgelopen twee weken alle fracties in de gemeenteraad gesproken met als doel een coalitie te vormen die een meerderheid heeft in de gemeenteraad. De gesprekken zijn gestart nadat collegepartijen VVD, D66 en ChristenUnie twee weken geleden het vertrouwen hebben opgezegd in de coalitiepartner PvdA. De sociaaldemocraten trokken vervolgens hun wethouder Jerzy Soetekouw terug uit het college.

Ellian was in eerste instantie op zoek naar één partij die de huidige coalitie van de VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie aan een meerderheid kan helpen. De PVV zou dan een optie zijn omdat de partij zes zetels heeft in de gemeenteraad. Maar collegepartijen D66 en GroenLinks willen niet samenwerken met de PVV.

Martine van Bemmel van D66: "Wij kunnen niet samen met de PVV in één coalitie zitten. Dat heeft ermee te maken dat D66 er voor staat dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en beoordeeld moet worden op wat hij of zij doet. De PVV sluit mensen uit op basis van afkomst en religie. Dat zijn twee wereldbeelden die volgens mij niet te verenigen zijn in één bestuur".

Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks zegt hetzelfde: "Het mensbeeld van de PVV is zo anders dan GroenLinks. Dan gaat het over religie, opvang van vluchtelingen, moskeeën en dergelijke. Het is voor ons niet geloofwaardig als de PVV mee gaat doen met dit college.

De PVV betreurt de situatie. Toon van Dijk erkent dat er meningsverschillen zijn maar dat hoeft volgens hem geen obstakel te zijn om een stabiel stadsbestuur te vormen: "GroenLinks en de VVD zitten op dit moment samen in één bestuur. Die zijn het over een heleboel dossiers met elkaar grondig oneens. Desalniettemin kunnen zij heel goed met elkaar de stad besturen. Het is gewoon haat, afkeer van de PVV en alles waar de PVV voor staat", zegt Van Dijk.

Ulysse Ellian gaat nu opnieuw gesprekken voeren met andere partijen en over twee weken komt hij terug naar de gemeenteraad met zijn bevindingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel