Bouwbedrijf Van Wijnen in Groningen krijgt boete na dood van 21-jarige bouwvakker

Leerling-timmerman Haiko Steenhuis.

Leerling-timmerman Haiko Steenhuis. Eigen foto

Bouwbedrijf Van Wijnen in Groningen krijgt een geldboete opgelegd van 40.000 euro na een dodelijk bedrijfsongeval.

Op 26 april 2017 overleed Leerling-bouwvakker Haiko Steenhuis (21) nadat een betonnen wand op hem was gevallen.

Ernstig tekort geschoten

Het bouwbedrijf is ernstig tekort geschoten bij het bieden van een veilige werkomgeving, oordeelt de rechtbank. Van Wijnen had risico’s beter moeten inschatten en veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Dat dit niet is gebeurd rekent de rechtbank het bedrijf dan ook zwaar aan.

Arbowet overtreden

Het bouwbedrijf heeft op meerdere manieren de Arbowet overtreden. Bij het plaatsen en stellen van betonnen wanden werd gebruik gemaakt van ankers die niet geschikt waren voor bevestiging in gestort beton. Daarnaast werden de ankers niet aangedraaid met het juiste gereedschap. Ook was er geen toezicht en werd gewerkt op de plek waar de wand, als die zou omvallen, neer zou komen.

Geen opzet

Het bouwbedrijf handelde niet opzettelijk oordeelt de rechtbank. Anders dan justitie meent, is er volgens de rechtbank geen sprake van een misdrijf, maar van een overtreding. Justitie had een geldboete van 145.000 euro, waarvan 25.000 voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar geëist.

De nabestaanden zijn tevreden met de uitspraak. ,,Het ging ons niet om een hoge boete. Het bedrijf moet ter verantwoording worden geroepen en dat is nu gebeurd’’, zegt Esmee Veendorp, de verloofde van de omgekomen bouwvakker.