Duitse bank heft negatieve rente voor kleine spaarders

Duitse bank heft negatieve rente voor kleine spaarders

Een kleine coöperatieve bank in Duitsland brengt ook voor kleine spaarders negatieve rente in rekening. De Beierse Volksbank Fürstenfeldbruck, met €1,8 miljard aan spaartegoeden, maakte eerder deze maand bekend de rente op alle direct opneembare spaartegoeden te verlagen tot -0,5%. Daarmee is het de eerste bank die negatieve rente doorberekent aan minder vermogende klanten.

De meeste de Duitse banken hanteren al negatieve rente, maar alleen voor vermogende spaarders met meer dan €100.000. Maar door het rentebeleid van de ECB zien steeds meer banken zich genoodzaakt nog meer negatieve rente door te berekenen. Banken betalen 0,5% depositorente over tegoeden die ze parkeren bij de centrale bank. Daardoor is het voor banken helemaal niet aantrekkelijk om spaargeld binnen te halen.

Subsidiëren van spaarders

Robert Fedinger, bestuurslid van de Volksbank Fürstenfeldbruck, verklaarde tegenover de Financial Times dat de bank steeds meer aanvragen kreeg voor nieuwe spaarrekeningen, omdat spaarders een deel van hun spaargeld bij de bank willen onderbrengen. Tot ongenoegen van de bank, omdat ze door het rentebeleid van de ECB zelfs geld moeten toeleggen op spaarrekeningen. "Geen bank kan het op lange termijn overleven als ze activiteiten van klanten moet subsidiëren", aldus Fedinger.

De ECB introduceerde in september een nieuw systeem om het negatieve effect van negatieve rente te beperken. Daardoor wordt een gedeelte van bankreserves bij de centrale bank vrijgesteld van de negatieve depositorente. Volgens Fedinger geldt deze vrijstelling voor slechts €80 miljoen van alle spaartegoeden. Dat is een fractie van het totale spaarvermogen van €1,8 miljard dat de bank beheert.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »