Politiek

VNL wil onderzoek naar oneerlijke concurrentie VluchtelingenWerk Nederland

08-10-2015 17:10

VNL – de fractie van Louis Bontes en Joram van Klaveren – wil opheldering over VluchtelingenWerk Nederland (VWN). TPO-verslaggever Arnold Karskens ontdekte deze week dat de organisatie de marktwerking in de inburgeringswereld verstoort. Commerciële aanbieders van inburgeringscursussen beklagen zich over de handelswijze van VWN. De club biedt eigen cursussen aan, vaak in samenwerking met het bedrijf NL-training, waarbij vrijwilligers als klassenassistent worden ingezet. Commerciële aanbieders mogen van het UWV geen vrijwilligers inzetten. VNL wil dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) de kwestie gaan onderzoeken.

‘Exorbitant hoog salaris’

Bontes en Van Klaveren willen het naadje van de kous weten van de samenwerkingsconstructie van VWN. Ook vragen zij zich af of deze voldoet aan Europese regelgeving. Bovendien wil het duo een oordeel over het salaris van VWN-directeur Dorine Manson die op de loonlijst staat voor een slordige 120.000 euro per jaar. Bontes en Van Klaveren vinden dat ‘een exorbitant hoog salaris voor een directeur van een organisatie die zegt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland te behartigen en bovendien steunt op 9000 onbetaalde vrijwilligers’.

Oneerlijke concurrentie

VWN ontkent dat het vals speelt en stelt dat de vrijwilligers juist buiten de reguliere lessen als taalmaatjes worden ingezet. Bovendien stelt VWN dat het inburgerings- en taalcursussen aanbiedt omdat die er in sommige regio’s niet waren. De Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal vindt desondanks dat VluchtelingenWerk Nederland zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.

Lees ook

TPO – VluchtelingenWerk Nederland ‘sjoemelt’ met miljoenen en verstoort marktwerking