RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Griepprik bij zorgverleners roept weerstand op: 'Ik kan dit prima zelf bepalen'

Beeld © ANP

Voor kwetsbare patiënten kan de griep funest zijn, daarom wil de Nederlandse Influenza Stichting (NIS) dat alle zorgverleners zich laten vaccineren tegen de griep. Een dilemma op veel werkplekken in de zorg: kies je voor jezelf of voor de patiënt? Drie zorgverleners vertellen hun verhaal.

Lisette, verpleegkundige

"Ik ben zelf tegen de griepprik", vertelt Lisette Carovigno, verpleegkundige op de hartbewaking. "Mijn werkgever kan mij niet verplichten, maar het wordt wel heel erg gepromoot, een beetje gepusht. Het is in het belang van het ziekenhuis, dat begrijp ik natuurlijk wel. Daardoor is er minder ziekteverzuim, maar het is nog helemaal niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt."

"Het gevoel van ons als verpleegkundigen is ook: het gaat het ziekenhuis alleen maar om productie. En als ze zeggen dat je het voor de patiënten moet doen, dan wordt er weer op ons gevoel gespeeld. Ik vind het echt een belediging, het is het onderwaarderen van ons als zorgmensen. Wij zijn altijd met gezondheid bezig, we weten zelf wel wat goed voor ons is."

"Mijn man werkte ook in de zorg, die was nooit ziek, heeft de griepprik één keer gehaald en heeft de hele winter gekwakkeld. Ik hoor van niemand: ik ga die griepprik halen. Het stoort me ook echt, deze campagne. Ik vind het een onderschatting van onze beroepsgroep. Ik doe dit werk al 47 jaar, met ontzettend veel inzet. Ik kan dit zelf heel goed bepalen."

Cijfers

  • Vorig jaar haalde 24 procent van alle zorgverleners de griepprik

  • Dat was meer dan het jaar daarvoor, toen was het 13 procent 

De cijfers hebben alleen betrekking op algemene ziekenhuizen. 

Roel, verpleegkundige

"Ik heb de griepprik gehaald, nu heb ik een bon voor een gratis kroket of gratis stuk fruit in m’n portemonnee, lacht Roel Smit, verpleegkundige op de uitslaapkamer in het Dijklander ziekenhuis. Maar dat is niet de reden dat ik ‘m gehaald heb. Ik heb thuis een partner met een longprobleem, dus dat draagt bij. Maar ik heb er verder ook geen bezwaar tegen."

"Het is een heikel onderwerp. Ik zit zelf in de ondernemingsraad (OR) en de Raad van bestuur wil graag dat wij ons ermee bemoeien. Maar de OR wil haar vingers er niet aan branden. Het is ook moeilijk om mensen te motiveren. Ik haal die prik, maar toch heb ik soms griep. Het werkt niet voor 100 procent."

"Ik weet van een groep mensen die ooit de griepprik gehaald hebben en er ziek van zijn geworden. Althans dat verhaal dragen ze uit. Zij zullen die prik nooit meer halen. Op mijn eigen werkplek heeft ongeveer de helft van de collega’s ‘m gehaald. Dat percentage is gestegen, het word je ontzettend makkelijk gemaakt. Er is een mobiel prikteam, ze komen naar medewerkers toe en dat maakt het toegankelijk. En ik heb dus die bon."

"Het bestuur van het ziekenhuis wil het ziekteverzuim binnen de perken houden, dat is de voornaamste reden denk ik. Ik weet niet of het ook voor de gezondheid van patiënten is, wetenschappelijk is nog nooit bewezen dat dat werkt. Daar zou eens goed onderzoek naar gedaan moeten worden. Dan zou je veel mensen kunnen overtuigen denk ik. Maar er zullen altijd mensen zijn die ‘m overslaan."

Driekwart zorgpersoneel geen griepprik: 'Patiënten lopen gevaar'

01:45
Driekwart van het personeel in de zorg neemt zelf geen griepprik. Ze willen niet ziek worden van de bijwerkingen of vinden het simpelweg niet van nut.

Miran, operatieassistent

"Ik haal de griepprik niet meer. Ik heb ‘m wel gehaald, drie jaar geleden voor het laatst", begint operatieassistent Miran van Arendonk te vertellen. "Maar ik werd er elke keer ziek van, later in de winter kreeg ik bijvoorbeeld longontsteking. Ik ben het een jaar later vergeten en toen had ik nergens last van. Dat is doorgesijpeld en nu doe ik het al drie jaar niet meer en ik ben nauwelijks ziek."

"En ze hebben ook een keer met het verkeerde virus gevaccineerd, dus waarom is dan nuttig? Bijna geen enkele collega haalt ‘m, mensen hebben het idee dat ze er klachten van krijgen. En het werkt niet honderd procent."

"Mijn werkgever vindt dat ik de prik moet halen voor de patiënt, zodat ik het niet kan overdragen. Zij willen dat je het haalt, zodat je het niet kan verspreiden. De griep kan dodelijk zijn voor oudere zwakke patiënten of kleine kindjes. Maar ik ben zelf astmapatiënt en wordt ook daarom opgeroepen. Soms twijfel ik wel, ik heb mijn hart bij de patiënten liggen. Maar als operatieassistent draag ik ook handschoenen en mondkapjes, dus het risico van overdragen is volgens mij al beperkt. En tja, dan kies ik toch voor mezelf."

'Zorgverleners
Lees ook:
'Zorgverleners die griepprik hebben gehad, moeten button dragen'
Bron: RTL Nieuws