Direct naar artikelinhoud
censuur

"YouTube bedreigde me voor interview met Juncker"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens zijn State of the Union.

Een Franse videoblogster werd geselecteerd om Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te interviewen. Een eer, zou je denken. Maar ze kreeg van YouTube te verstaan dat ze beter geen lastige vragen stelde. Dat schrijft Politico.

"Het bleek dat ze verwachtten dat ik enkel makkelijke vragen stelde", vertelt Laetitia Birbes in een Facebookvideo over de richtlijnen die ze van YouTube meekreeg. "De enige bedoeling was om reclame te maken voor Juncker."

Het interview, gesponsord door YouTube, Euronews en het online platform Debating Europe, vond donderdag online plaats, een dag nadat Juncker zijn State of the Union had voorgesteld in het Europees Parlement. Aan de Franse website Rue 89 vertelde Birbes dat YouTube haar aanvankelijk verzekerde dat het haar vrij stond eender welke vraag te stellen, maar dat een vertegenwoordiger van de videowebsite haar vervolgens suggereerde vragen te stellen als "Wat is geluk", en te informeren naar Junckers oude Nokia-gsm of zijn hond Plato.

Bij belangrijkere vragen deed YouTube volgens Birbes heel wat moeilijker. "Dat zal je eerst met Junckers woordvoerster moeten bespreken", klonk het. "In het begin realiseerde ik me dat YouTube me zachtjes probeerde te beïnvloeden", zegt Birbes in haar videoverklaring. "Maar toen werd het ernstiger en voelde ik me bedreigd."

Birbes filmde het gesprek dat ze voor het interview met YouTube had, en plaatste die video op Facebook. "Je wil het hebben over lobbyen door bedrijven. Maar je kan de Europese Commissie en YouTube, en alle mensen die in jou geloven, niet zomaar beledigen", zegt de YouTube-medewerker. Om er dan een nauwelijks verhuld dreigement aan te te voegen. "Tenzij je niet van plan bent nog lang een groot publiek te bereiken op YouTube."

Volgens een woordvoerder van Google, het moederbedrijf van YouTube, was het geenszins de bedoeling om Birbes onder druk te zetten om Juncker zacht aan te pakken. "Laetitia had enkele harde vragen voorbereid en vroeg ons voor het interview om advies over de manier waarop ze die het best kon formuleren. Onze collega moedigde haar aan om respect te tonen en het gesprek niet meteen op de spits te drijven. Meer is er niet gebeurd."

Ook Junckers woordvoerster Natasha Bertaud ontkent dat de commissie de vragen in het interview probeerde te beïnvloeden. "Zoals dat bij alle interviews die de commissievoorzitter geeft het geval is, hadden wij ook nu op voorhand geen idee welke vragen gesteld zouden worden." Al wat gevraagd werd, was om respect te tonen voor de Europese diversiteit, gendergelijkheid en taalverschillen, voegde Bertaud eraan toe.

'Ik werd duidelijk voor een keuze geplaatst waarbij ik alles waar ik zolang voor heb gewerkt dreigde te verliezen als ik mijn vragen stelde'
Videoblogster Laetitia Birbes

Uiteindelijk liet Birbes zich niet beïnvloeden en stelde ze Juncker toch haar lastige vragen, zoals over de nieuwe job van zijn voorganger José Manuel Barroso bij Goldman Sachs, over het controversiële fiscale beleid van Luxemburg toen Juncker minister van Financiën en premier was, of over het gelobby rond pesticiden. "Zoals iedereen in het interview kan zien, had ze de kans om alle vragen te stellen die ze voorbereid had", zei de Google-woordvoerder.

Dat ziet Birbes anders. "Ik werd duidelijk voor een keuze geplaatst waarbij ik alles waar ik zolang voor heb gewerkt dreigde te verliezen als ik mijn vragen stelde."