RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Na piet nu ook sint ter discussie: 'De mythe is schadelijk voor kinderen'

Beeld © ANP

Sommigen zijn voor Zwarte Piet, anderen voor roetveegpiet. Maar in de hele discussie lijkt één figuur de dans te ontspringen: Sinterklaas zelf. Als het aan filosoof Maarten Boudry ligt, komt daar verandering in. "Een les die je als kind uit de sinterklaasmythe kan trekken: je ouders zijn niet te vertrouwen."

"De meesten onder ons hebben ooit oprecht geloofd dat er een witbebaarde bisschop bestaat die elk jaar in het holst van de nacht cadeautjes uitdeelt aan kinderen", schrijft Boudry in de Vlaamse krant De Morgen. "Maar vroeg of laat zijn we erachter gekomen dat het allemaal een verzinsel was."

De Vlaamse filosoof vindt dat we nogal lichtzinnig omspringen met, wat hij noemt, 'die georganiseerde leugen'. "Kinderen worden jaar op jaar bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen. Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit, hun kritische vragen worden met smoesjes afgewimpeld. 

Vertrouwen

Volgens hem is de grote onthulling bij sommige kinderen een bittere pil om te slikken. "Ook omdat het vertrouwen in grote mensen beschadigd wordt. Een les die je als kind uit de sinterklaasmythe kan trekken: je ouders zijn niet te vertrouwen."

Vervolgens zouden kinderen, als ze het geheim eenmaal kennen, hun jongere broertjes en zusjes, en later hun eigen kinderen, even hard in de maling nemen.

Meer onderzoek

Boudry pleit er daarom voor om meer rekening te houden met de psychologische impact van het sinterklaasverhaal. "Is het niet vreemd dat er zo weinig onderzoek is verricht naar een traditie die zo wijdverspreid is en door iedereen als vanzelfsprekend wordt beschouwd?"

Uitgebreide maar onschuldige leugen

Volgens universitair docent Sophie van der Zee van de Erasmus School of Economics weten we inderdaad niet hoe schadelijk de sinterklaasmythe is. "Dan zou je 100 kinderen moeten onderzoeken, waarvan je tegen de helft zegt dat Sinterklaas niet bestaat. Dat doet niemand", zegt ze tegen Editie NL.

Naar de Kerstman is wel onderzoek gedaan. "Over het algemeen wordt de kerstleugen gezien als een onschuldige leugen. Maar het is wel een hele uitgebreide leugen; iedereen doet eraan mee." Het is een groot complot van volwassenen, maar omdat de intentie is om kinderen gelukkig te maken, wordt het als uitgebreid, maar onschuldig gezien."

Niet de eerste leugen

Ook denkt Van der Zee dat de onthulling niet de eerste keer is dat ouders van hun voetstuk vallen als eerlijk persoon. "Kinderen weten allang dat papa en mama niet altijd de waarheid vertellen. Dat snappen ze ook voordat ze weten dat Sinterklaas niet bestaat."