RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Dit is wat varkensboeren kunnen krijgen als ze ermee stoppen

Het kabinet heeft vandaag de vergoedingen bekendgemaakt die varkenshouders in het oosten en zuiden van het land kunnen krijgen als ze stoppen. Maandag begint de inschrijving voor de zogenoemde 'warme sanering'. Die is bedacht om een einde te maken aan geuroverlast, maar helpt ook bij het terugdringen van de stikstofuitstoot.

De vergoeding per varken is berekend door de Wageningen Universiteit en is volgens het ministerie gebaseerd op de marktwaarde van vandaag. Varkensboeren in het zuiden van het land krijgen per varken 151 euro uitgekeerd. In het oosten van het land ligt de prijs veel lager: 52 euro.

Vraag en aanbod

Dat grote verschil heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid te maken met vraag en het aanbod in die gebieden. In het oosten zijn er veel rechten te koop en is er weinig vraag en in het zuiden is er veel vraag en weinig aanbod. Het is voor een varkenshouder in het zuiden niet toegestaan om rechten van een varkenshouder in het oosten te kopen.

Voor- en nadelen van onze gigantische varkensvleesindustrie:

02:14

Het bedrag dat varkenshouders krijgen voor de stallen is al eerder bekend geworden. Het betreft een vergoeding voor de waardevermindering, die onder meer afhangt van de omvang en bouwdatum van de stallen.

De komende maanden moet blijken hoe groot de animo onder varkenshouders is om te stoppen. Tot 15 januari is de subsidieregeling opengesteld. Het rijk heeft 180 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. In eerste instantie is de saneringssubsidie er gekomen om een einde te maken aan de geuroverlast in de aangewezen gebieden. Bedrijven die het dichtst bij woningen liggen en zorgen voor de meeste geuroverlast komen daarom het eerst aan bod voor subsidie.

Stikstofcrisis

Als gevolg van de stikstofcrisis wordt nu met extra belangstelling naar de operatie gekeken. Want als veel varkenshouders gebruik maken van de regeling betekent dat ook een forse reductie van de stikstofuitstoot. Het uitkopen van boeren is een van de maatregelen die het kabinet in petto heeft om een einde te maken aan de stikstofcrisis. Dat zou net als bij de varkenshouders in het oosten en zuiden van het land moeten gaan om een vrijwillige regeling.

Stikstofcrisis:
Lees ook
Stikstofcrisis: driekwart varkensboeren vindt stoppen 'bespreekbaar'
Bron: RTL Nieuws