RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Kamer: kind verdient schoolvrij na terugkeer uitgezonden ouder'

Een bemanningslid van een patrouilleschip is verenigd met zijn kind (archieffoto).

Een Kamermeerderheid is voor het idee om kinderen van militairen een dagje schoolvrij te geven als een ouder terugkeert van uitzending. In onder meer de Verenigde Staten is dat al gebruikelijk.

Het idee werd op Twitter geopperd door de Nederlandse uitwisselingsmarinier Mark Brouwer, die in de Verenigde Staten verblijft. Hij merkte op dat kinderen van Amerikaanse militairen een dagje vrij krijgen als hun vader of moeder een maand of langer van huis is geweest. Op de bijgaande foto is te zien hoe hij na een terugkeer kan lunchen met zijn zoon.  

In een latere tweet richtte Brouwer zich tot verschillende politici met het idee. Al snel stroomden de reacties binnen. Onder meer VVD-Kamerlid André Bosman zei achter het plan te staan. Volgens hem kan de regeling snel worden ingevoerd, laat hij weten aan De Telegraaf. 

Geoorloofd verlof

"We hoeven hier helemaal geen wetgeving voor te maken", zegt hij tegen de krant. "Dat duurt ook veel te lang. Er moet gewoon een ministeriële beschikking komen waarbij de Onderwijsinspectie terugkeer van een ouder na een militaire missie aanmerkt als geoorloofd verlof buiten de vakantie. Dat is makkelijk te toetsen door een leerplichtambtenaar."

Als-ie
Lees ook:
Als-ie maar weer thuiskomt...

De vrije dag moet plaatsvinden op de dag na de terugkeer van de ouder, omdat militairen bij late thuiskomst anders geen tijd meer hebben om de vrije dag met hun kinderen door te brengen. Inmiddels schaarden PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP en SGP zich achter het idee. 

Blijk van erkenning 

"Het is erkenning van wat een missie van drie maanden betekent voor het thuisfront, en zeker voor jonge kinderen", zegt Bosman. "Kinderen gelijk in de gelegenheid te stellen om zich bij aankomst even helemaal te richten op de terugkerende ouder is niet alleen belangrijk voor het kind, maar geeft ook een blijk van erkenning en waardering van ons politici aan het thuisfront."

Auto's
Lees ook:
Auto's op militaire kazernes al jaren doelwit van sabotage
Bron: RTL Nieuws