Voedselbank Appingedam-Delfzijl zet grote decemberactie in de steigers

Voedselbank in Delfzijl.

Voedselbank in Delfzijl. Foto: John Vos

Als-ie goed gaat, kan de Voedselbank in Delfzijl er tot ver in 2020 mee vooruit: de grote decemberactie. Vrijwilligers zijn druk in de weer met alle voorbereidingen. „Er helpen zelfs wethouders mee.”

Zo op het eerste gezicht lijkt het magazijn van de Voedselbank aardig vol. Blikken soep en bruine bonen. Potten pindakaas en dozen spaghetti. Maar wie goed kijkt ziet dat er veel meer in het magazijn past. De bovenste planken van de stellingkasten zijn kaal en achterin staan stapels lege bananendozen.

Voedsel is er nooit genoeg

In juli werd bekend dat de Voedselbank Appingedam-Delfzijl-Loppersum met tekorten kampt. Te weinig vrijwilligers, te weinig vervoerders en te weinig voedsel. Qua vrijwilligers en chauffeurs zit het inmiddels wel snor. Maar voedsel is er nooit genoeg.

De grote decemberactie die voor de deur staat, komt dus als geroepen. Op 6, 7, 20 en 21 december staan mensen van de Voedselbank in supermarkten in Loppersum, Delfzijl, Spijk, Wagenborgen en Appingedam om producten in te zamelen. Houdbare producten. Op het verlanglijstje staan boodschappen als hagelslag, ranja en pakken melk.

Voedselbank Delfzijl krijgt het steeds drukker

,,Vorig jaar haalden we daar ruim vijfhonderd bananendozen vol levensmiddelen mee op’’, zegt voorzitter Marian Scharft. ,,Daar hebben we tot juli uit kunnen putten. Het is voor ons een heel belangrijke actie.’’

Dit jaar hoopt Scharft dat het er nog veel meer worden. Het aantal huishoudens dat afhankelijk is van deze Voedselbank is afgelopen jaar flink gegroeid. De stichting bedient in totaal zo’n 400 mensen uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl én Loppersum. Dat zijn 180 huishoudens. Vorig jaar waren dat er 140.

Loopt op rolletjes

De decemberactie is een behoorlijke logistieke operatie. Er zijn in totaal zo’n honderd vrijwilligers nodig voor het inzamelen, vervoeren en sorteren van de producten. ,,Tot nu toe loopt het op rolletjes’’, zegt Scharft. ,,Er zijn zelfs medewerkers van de gemeente die hebben aangeboden om ons te helpen omdat ze de Voedselbank een warm hart toedragen. Waaronder twee wethouders.’’

Naast de decemberactie in de winkels steken meerdere organisaties de komende tijd de handen uit de mouwen voor de Voedselbank. Zo houden onder meer de kerken inzamelingsacties en draagt liefdadigheidsvereniging de Lionsclub een steentje bij door voor de achtste keer Douwe Egberts waardepunten in te zamelen, waar de Voedselbank via Douwe Egberts koffie voor krijgt.

De Voedselbank in Delfzijl is niet de enige die rond deze tijd van het jaar inzamelingsacties organiseert. Door heel het land vragen de Voedselbanken om bijdragen.