RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Grenzen geen obstakel meer bij opsporing vermiste personen

Een fictief Amber Alert langs de weg. Beeld © AMBER Alert

Europese politiediensten gaan samenwerken om vermiste personen op te sporen. Dat betekent dus ook dat de zoektocht naar Nederlanders in het buitenland beter geregeld wordt.

Tot nu toe was het PEN-MP (Police Expert Network on Missing Persons) een informeel netwerk, maar dat heeft nu een officiële status gekregen in de Europese Unie.  

Ook volwassenen

Het PEN-MP dekt met ruim vijftig specialisten nu 21 landen. Nu de EU het heeft erkend, kunnen bijvoorbeeld ook België en Duitsland zich erbij aansluiten.

Het politienetwerk richt zich anders dan Amber Alert niet alleen op kinderen, maar ook op volwassenen. Mensen die worden vermist of ontvoerd komen vaak in een ander land terecht, zegt Ambert Alert Europe-oprichter Frank Hoen. "Vaak vertraagt de politiesamenwerking echter bij de landsgrens."

Tweede
Lees meer
Tweede Kamer: onderzoek of Amber Alert ook bij volwassenen kan worden ingezet

Enorme tijdwinst

Het PEN-MP moet ervoor zorgen dat de samenwerking soepeler loopt. "Door de politiegroep weet de politie beter welke buitenlandse collega om drie uur ’s nachts gebeld kan worden bij een vermissing die zich tot in dat land uitstrekt. Dit kan een cruciale hoeveelheid tijd schelen in de zoektocht naar een vermist persoon", zegt Hoen.

Het netwerk was tot nu toe informeel. Naast Nederland zijn Tsjechië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Slowakije, Slovenië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Bosnië-Herzegovina, Zwitserland en Canada erbij aangesloten.

Extra
Lees meer
Extra hulp bij vermist kind: Amber Alerts ook op pinautomaten te zien

Ruben en Julian

Het Police Expert Network on Missing Persons werd in 2014 door Ambert Alert Europe-oprichter Frank Hoen in het leven geroepen. Aanleiding was de tragische vermissing van de twee jongetjes Ruben en Julian in 2013.

"De vader van Ruben en Julian had een rookgordijn opgetrokken,  waardoor wekenlang leek alsof de kinderen in België of Duitsland waren. We merkten dat samenwerking met politiediensten aan de andere kant van de landsgrenzen beter kon."