Luister naar

CBS: Euthanasie breed geaccepteerd, behalve onder moslims

Nieuws
Het overgrote gedeelte van de Nederlanders heeft in bepaalde gevallen geen problemen met euthanasie. Het zijn vooral moslims die hier nog moeite mee hebben.
dinsdag 19 november 2019 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit deBelevingen 2018’, een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de Nederlandse volwassenen is 87 procent van mening dat euthanasie in bepaalde gevallen is toegestaan, 8 procent is in alle gevallen tegen en 5 procent wil hier niets over zeggen. Vooral niet-religieuze mensen hebben in bepaalde omstandigheden geen bezwaren tegen een zelfgekozen levenseinde. Onder moslims is de weerstand het grootst: vier op de tien volwassen moslims vindt euthanasie in geen geval gerechtvaardigd.

De antwoorden die het CBS kreeg, sluiten aan bij de trend dat de acceptatie van euthanasie in vrijwel alle lagen van de bevolking groeit. Dit geldt ook voor andere morele kwesties die spelen in de privésfeer, schrijven onderzoekers van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) in de laatste ‘Burgerperspectieven’. Naast euthanasie gaat dit over abortus, zelfdoding, echtscheiding, homoseksualiteit. Nederland is hier over het algemeen toleranter in dan veel andere Europese landen.

Deze groeiende tolerantie is ook te zien onder Nederlandse protestanten. Op verzoek van het Nederlands Dagblad onderzocht het SCP in september de opvattingen van protestanten over euthanasie. Hieruit bleek dat in 1970 nog 34 procent van de protestanten in alle gevallen tegen euthanasie was, in 2018 was dit gedaald naar 18 procent. Het percentage dat vindt dat het verlenen van euthanasie afhangt van de situatie, groeide juist. In 1970 was dit iets meer dan een kwart, in 2018 ruim de helft. Dat toont volgens SCP-onderzoeker Paul Dekker dat niet zozeer de acceptatie van euthanasie is toegenomen, maar ‘dat de publieke opinie genuanceerder is geworden’.

Het CBS vroeg ook naar omstandigheden waarin euthanasie toegestaan zou moeten zijn. Volgens de euthanasiewet is euthanasie onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het moet in ieder geval de beslissing van de patiënt zelf zijn en de twee artsen moeten de overtuiging hebben dat dit een weloverwogen en vrijwillig besluit betreft. Daarnaast moet er sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Van de ondervraagden vindt 80 procent dat euthanasie toegestaan is wanneer een patiënt vergevorderd dementeert en om euthanasie heeft gevraagd toen hij of zij nog bij volle bewustzijn was. Bij mensen met ernstige psychische aandoeningen of ongeneeslijk zieke kinderen vindt bijna driekwart van de Nederlandse volwassenen dat euthanasie mogelijk moet zijn. Bij mensen die levensmoe zijn, zoals het CBS het zelf noemt, gaat dit om iets meer dan de helft. Bijna een derde van de ondervraagden is hiertegen, de rest wil geen antwoord geven.

conservatief

Hoewel uit zowel de cijfers die het SCP als het CBS verzamelde, blijkt dat de acceptatie van euthanasie in bepaalde gevallen is toegenomen, wil dit niet zeggen dat deze acceptatie bij het verstrijken van de tijd steeds verder zal toenemen. Zo lijken jongeren zich in morele kwesties conservatiever op te stellen, concludeerde sociologe Quita Muis vorige week in het Nederlands Dagblad.

‘De conservatieve standpunten van deze jongeren zijn vaak niet gebaseerd op religie, maar op een gevoel van vervreemding. Je moet hun conservatisme daarom vooral zien als een tegenbeweging. Ze zijn dus niet per se tegen abortus (of euthanasie, red.), maar omdat ze het gevoel hebben dat alles maar mag, voelen ze zich bedreigd in hun identiteit en verlangen ze naar meer duidelijkheid. Dit zoeken ze in structuren zoals die er in het verleden waren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog.

In het begin van de Duitse bezetting werden er veel meer winden gelaten. Deze arts wist wel waarom

De Duitse bezetting leidde tot veel lichamelijk ongemak, merkte Ite Boerema, arts te Groningen. Zo nam het aantal tandbreuken en het aantal geslachtsziekten toe.

Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Goede opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mensen. Die willen anders niet mee bij een evacuatie'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Ontspanning troef bij vrolijke Koningsdag in Emmen. 'Hee, koning! Alles goed?'

Na jaren van dalende populariteit kon de koninklijke familie wel een boost gebruiken. In Emmen werden de koning en zijn familie warm ontvangen. ‘Het kon minder, het kon veel minder!’

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.